Русия заплаши да спре да продава петрол и газ в долари


Русия заплаши да спре да продава петрол и газ в долари
Снимка: Kremlin.ru

11027

Богатата на петрол и природен газ Русия може скоро да се изкуши да се откаже от петролните договори, деноминирани в щатски долари, ако администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължи да ѝ налага целенасочени икономически санкции. Русия и Китай се готвят да напуснат световната платежна система

"В идеалния случай бихме предпочели да не се отдалечаваме от долара, тъй като той е международна валута, използвана за договори", казва руският министър на енергетиката Александър Новак пред бизнес телевизия CNBC по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Но ако нашите американски партньори създадат такъв тип ситуация, няма да имаме друг избор, освен постепенно да направим това", добавя Новак.

Коментарите му идват само часове, след като Русия обяви, че ще изтегли напълно активите си в американски долари от своя Държавен инвестиционен фонд.

Тези ходове се случват дни преди срещата на върха между руския президент Владимир Путин и американския президент Джо Байдън по-късно този месец.

"Ще продължим да бъдем световен лидер на пазара на изкопаеми горива и ще провеждаме диверсификация, като се насочим към нефтохимическите и пазарите на втечнен природен газ", уверява Новак.

"Плюс разработването на ново енергийно производство и чиста енергия", продължава той, цитирайки водородните и технологии за съхранение на въглерод, както и разработването на нови горива, наред с други проекти.

Ако Русия, която е един от най-големите износители на нефт и газ в света, се откаже от долара, това ще бъде сериозен удар върху американската валута и неизбежно ще понижи стойността ѝ.

През октомври 2019 г. най-голямата руска петролна компания "Роснефт" определи еврото като валута по подразбиране за целия свой нов износ на суров петрол в опит да се предпази от въздействието на американските санкции.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички