Италианският енергиен гигант Eni ще плаща руския газ в eвро и рубли


Италианският енергиен гигант Eni ще плаща руския газ в eвро и рубли
Снимка: iStock

4587

Италианският енергиен гигант ENI SpA временно открива две сметки в "Газпромбанк", една в евро и една в рубли. Италианската енергийна компания обяви, че това е предпазна мярка, тъй като плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни.

Eni е изправена пред краен срок да плати на "Газпром" около 20 май, след като Москва в края на март поиска чуждестранните купувачи да плащат доставките на газ в рубли или рискуват да ги загубят. Путин обяви откога газът ще се плаща в рубли

Италианската енергийна група, една най-големите вносителки на руски газ в Европа, обясни, че този ход е резултат от едностранното искане на "Газпром" за изменение на договорите и нова схема за плащане на синьото гориво. Контролираната от държавата Eni заяви, че решението ѝ е съгласувано с италианското правителство и в съответствие със санкциите на Русия.

Засега по информация на "Газпром експорт" и руските власти фактурирането и плащането все още ще се извършват в евро, отбелязват в изявление от италианската компания. След това клирингова къща в Москва ще конвертира сумата в рубли в рамките на 48 часа. 

"Извършването на плащания по този начин не би се сблъсквало с нито един европейски регламент, насочен към предотвратяване на прилагането на процеса, описан по-горе", се казва още в изявлението на Eni и посочи, че ще счита задълженията си за изплатени при превеждане на сумата в евро. Русия даде заден за плащането на газа в рубли

От Eni отбелязват, че са в преговори с "Газпром" за това, че всеки валутен риск резултат от сделката ще падне върху руската компания. В актуализирани насоки Европейската комисия потвърди, че компаниите могат да плащат за руски газ, стига да е във валутата, договорена в съществуващите им договори, и да обявят трансакцията за завършена, когато бъде платена.

Според Европейската комисия санкциите на ЕС не възпрепятстват компаниите да откриват сметка в банка. Но отново неин говорител заяви, че откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк" би нарушил режима на санкциите. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

Ако обаче не плати, Eni рискува да наруши договора си с "Газпром експорт" и доставките да бъдат прекъснати, което може да застраши ангажиментите му за продажби към клиентите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Финландия отказа да плаща за руския газ в рубли

ЕС отказва да плаща за руски газ в рубли

Естония не възнамерява да плаща за руския газ в рубли

Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички