Гърция влага 180 милиона евро за мащабен соларен проект по Плана си за възстановяване


Гърция влага 180 милиона евро за мащабен соларен проект по Плана си за възстановяване
Снимка: iStock

8552

5 соларни парка с обща пикова мощност от около 210 MWp ще строи Гърция с нейните пари от Плана за възстановяване. Проектът е съвместно начинание на RWE Renewables (51%) и местната PPC Renewables (49%), като инвестицията ще се финансира с 90 млн. евро от ЕС чрез NextGenerationEU, 54 млн. евро заем от Eurobank и Alpha Bank, а останалите 36 млн. евро – собствен капитал, съобщава ESG News.

Соларните инсталации ще са разположени в област Западна Македония, на вече нефункциониращия открит рудник "Аминтео". Обектът е близо до границата със Северна Македония. Очаква се строителните дейности да започнат напролет и да приключат до края на първото тримесечие на 2024 година. Решено: Германска компания инвестира 1 милиард евро в Северозапада

Вече има и договори с трети страни за изкупуване на енергията за периоди между 10 и 15 години. Двете компании планират и други проекти във ВЕИ сферата.

След завършването на проекта съвместният соларен бизнес на RWE и PPC в Гърция ще управлява инсталации, генериращи до 2000 MWp. За сравнение, по данни на AE-Solar, целите на България до 2024 г. са всички на нашия соларен пазар да разполагат с общ инсталиран капацитет от 2500 MWp. Европейски гигант вдигна голяма соларна централа до Пловдив

"Зеленият преход е основен стълб на Националния план за възстановяване и устойчивост "Гърция 2.0", който в момента се изпълнява. В тези трудни времена, когато светът е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, над 11 милиарда евро са в държавната хазна чрез този подход към развитието", заяви зам.-министърът на финансите Тодорос Скилакакис.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Израелска енергийна компания ще вложи 300 милиона евро в Румъния

Великобритания влага 291 млн. долара в огромна соларна централа в Турция

Разград става "зелен": Ще има водородна индустриална зона за 34,5 млн. евро

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички