Германо-австрийската SENS LSG построи голяма соларна централа до Пловдив


Германо-австрийската SENS LSG построи голяма соларна централа до Пловдив
Снимка: STEAG SENS

24800

Германо-австрийска компания е изградила нова слънчева централа с общ капацитет от 66 мегавата в България, с което се включва в надпреварата за изграждането на големи соларни ферми в страната.

Дружеството SENS LSG, съвместно предприятие на германската Steag Solar Energy Solutions (SENS) и австрийската LSG има още по-големи амбиции и скоро ще започне работа по втори подобен проект с капацитет от 50 мегавата.

Завършената слънчева централа се намира в община Дълго поле близо до Пловдив. Тя разполага с над 122 000 слънчеви фотоволтаични панела, управлявани от специална система, която следва движението на слънцето, съобщава инвеститорът.

Съоръжението, чието изграждане започна през март и вече е свързано към електрическата мрежа, може да генерира 100 000 мегаватчаса възобновяема енергия годишно.

"Разпознахме потенциала на Югоизточна Европа рано. Но досега често липсваше политическа воля за разширяване на слънчевата енергия", казва управляващият директор на LSG Group Карл Гьот.

Компанията смята да използва климатичния и екологичен потенциал на България за изграждането на големи соларни ферми. Съоръженията за производство на зелена енергия могат да помогнат и за по-лесно справяне с нарастващите цени на електроенергията.

"До края на това десетилетие делът на енергията от възобновяеми източници в българския електроенергиен микс трябва да бъде увеличен до 25%", посочва главният оперативен директор на SENS Фабиан Хер.

Зелената енергия има ключова роля и в Плана за възстановяване и устойчивост на България. 1,7 млрд. евро, или 30% от парите в него, са предвидени за инвестиции във възобновяема енергия, съхранение на електроенергия (батерии) и междусистемни мощности.

SENS е един от сериозните играчи в сектора на възобновяемата енергия. Компанията е изградила соларни паркове в Германия, Испания, Великобритания, Нидерландия, Унгария, Румъния, Турция, Молдова, Русия и дори на други континенти в страни като Монголия, Намибия и Австралия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Най-големият вятърен парк у нас произведе ток, с който да захрани цяла Варна

Военният завод "Арсенал" инвестира 10 млн. евро в соларен парк

Израелската енергийна компания Nofar Energy ще вложи над 300 милиона евро в Румъния

Германска компания строи вятърен парк за 500 млн. евро в Македония

Великобритания влага 291 млн. долара в огромна соларна централа в Турция

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички