Германската Profine Energy инвестира 1 милиард евро в плаващ соларен парк в Северозападна България


Германската Profine Energy инвестира 1 милиард евро в плаващ соларен парк в Северозападна България
Снимка: iStock

23100

Германската компания Profine Energy потвърди интереса си за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България. Това стана ясно на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров и собственика на германската компания Петер Мросик. Германски гигант смята да вложи над 1 милиард евро в най-бедния регион у нас

За целта е подписан и протокол за намерение, потвърждаващ инвестиционния интерес на частната компания. По информация на Министерството на икономиката документът не поражда задължения за държавата.

Компанията уточнява потенциалната локация на инвестицията – на язовир "Огоста", край град Монтана. Засега плановете за инвестиция включват цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир "Огоста" и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет от 500÷1500 mWp. Операторът ѝ се ангажира да осигури последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и на слънчевата мощност.

Предвижда се инвестицията да надхвърли 1 милиард евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за осъществяването на мащабния проект. Германската енергийна компания Profine Energy прояви интерес към инвестицията през ноември. Работна група с участието на ангажираните институции ще обсъдят проектното намерение и състоянието на язовира.

"Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи да участват и ние не можем да се ангажираме с предимство за която и да е компания", уточни министър Никола Стоянов.

Рискована инвестиция?

Някои от партиите в парламента не приеха инвестицията с такъв оптимизъм. Лидерът на БСП и бивш министър на икономиката Корнелия Нинова предупреди, че това е рискована инвестиция, тъй като водоемът е стратегически обект от значение за националната сигурност. Тогава Нинова отбеляза, че този язовир се нуждае от ремонт и попита дали собственикът му – Министерството на земеделието, е дал съгласие, какво казват службите по въпроса за използването на стратегическия обект и има ли проектът екооценка.

Икономическият министър припомни, че за ремонт на водоема се говори от години, но средства не са отпускани и това е шанс най-сетне да се ремонтира стената му. По думите на министъра ремонтът би струвал на държавата 20 милиона лева. Стоянов отново подчерта, че за даването на язовир "Огоста", който има площ от 22 кв. км, ще има конкурс и отбеляза, че интерес към плаваща слънчева централа има и от френска компания.

По думите му за проекта ще трябва да се извърши оценка за въздействието върху околната среда и екоминистерството ще даде своите препоръки за отстояние. Според него има и други язовири, които са подходящи за подобни проекти, а разполаганите панели няма да навредят на язовира и дори ще пазят водите му от изпаряване.

По думите му ще стартират и срещи с обществеността в региона. "Подобен проект не е изграждан в България и ние трябва да запознаем гражданите с всички аспекти по неговата реализация. Със сигурност трябва да гарантираме свободен достъп на хората и запазване на зараждащия се туризъм около язовира. Същевременно това е инвестиция в бъдещето, защото става дума за производство на слънчева електроенергия по екологосъобразен начин", обясни Стоянов. Той подчерта, че към момента всичко е в начална фаза, но с днешното писмено намерение започва и процесът по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейски гигант вдигна голяма соларна централа до Пловдив

Германски фирми влагат 100 млн. евро у нас, отварят 3500 работни места

Германски фирми искат да инвестират в транспорта и индустрията ни

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички