Разград става "зелен": Ще има водородна индустриална зона за 34,5 млн. евро


Разград става "зелен": Ще има водородна индустриална зона за 34,5 млн. евро
Снимка: iStock

10442

Община Разград планира да разработи инвестиционна концепция за изграждане на водородна индустриална зона, като за този европроект вече е обявена и обществена поръчка. Най-големият завод за водород в Европа ще бъде до Хасково

Идейният проект беше представен пред Европейския водороден алианс през ноември 2021 г. и беше високо оценен. След това Разград кандидатства и пред European City Facility – EUCF за изработване на икономически анализ и пътна карта. Водород - горивото на бъдещето

Проектът за изработване на инвестиционната концепция възлиза на 60 000 евро и е финансиран от ЕUСF, като споразумението е без съфинансиране от Разград. 

Стойността на основните инициативи е около 34,5 млн. евро, като сред тях са изграждане и въвеждане в експлоатация соларен парк за общински нужди с мощност 25 MW; изграждане и въвеждане в експлоатация на електролизер за производство на водород с мощност 10 МW, който използва електроенергия от соларния парк за производство на чист водород (714t/а) по дефиниция от Водородната стратегия на ЕС. Shell строи най-големия завод за зелен водород в Европа

Прогнозираните икономии на енергия са 3000 GWh на година, а очакваното производство на енергия от възобновяеми източници е 33 000 GWh на година.

След приключване на обществената поръчка община Разград ще получи документ, който ще ѝ позволи да търси инвестиции и да кандидатства през ЕК за дейности от Програмата за енергийна ефективност на общината до 2030 г. 

Други инициативи предвиждат проучване и обновяване на съществуващи тръбопроводи за инжектиране на водород за частично заместване на природния газ за индустриалната зона, като водородът може да бъде доставян и компресиран за други нужди на индустрията.

След изготвянето на инвестиционната концепция възможностите за привличане на европейски инвеститори в "зелени" съоръжения ще нараснат значително, като нови възможности ще се разкрият и пред местния бизнес.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Shell ще инвестира 6 млрд. долара годишно в зелена енергия

Европа замества нефта, газа и въглищата с водород

ЕП постави нови цели за ВЕИ и енергийна ефективност

Батерии, чипове и водород: Франция готви инвестиции за €8 милиарда в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички