Shell строи най-големия завод за зелен водород в Европа


Shell строи най-големия завод за зелен водород в Европа
Снимка: Royal Dutch Shell

7914

Плановете за изграждане на голям водороден завод в Нидерландия бяха приети след окончателно инвестиционно решение от дъщерните дружества на петролния и газов гигант Shell – Shell Nederland и Shell Overseas Investments. Съоръжението Holland Hydrogen I ще бъде най-голямата европейска централа за зелен водород, когато бъде завършено през 2025 г., се казва в съобщението на енергийната корпорация.

Съоръжението с мощност 200 мегавата ще бъде построено в района на нидерландското пристанище Ротердам, най-голямото морско пристанище в Европа. Планирано е да произвежда дневно до 60 000 кг зелен водород. То ще бъде захранвано с електроенергия от офшорния вятърен парк Hollandse Kust Noord, част от който е собственост на Shell. Shell ще инвестира 6 млрд. долара годишно в зелена енергия

Водородът има разнообразни приложения и може да се използва в широк спектър от индустрии. Може да се произвежда по няколко начина. Един от методите включва използването на електролиза, като електрически ток разделя водата на кислород и водород. Ако електричеството, използвано в този процес, идва от възобновяем източник като вятър или слънце, тогава някои го наричат "зелен" или "възобновяем" водород. Европа замества нефта, газа и въглищата с водород

Водородната икономика - път към чиста енергия

Електролизаторът на Shell в Холандия ще използва възобновяема енергия от офшорния вятърен парк Hollandse Kust (noord), проект от 759 MW, който трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. Shell притежава дял във вятърния парк. Зеленият водород ще бъде насочен към Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam с помощта на нов тръбопровод, наречен HyTransPort.

Зеленият водород се произвежда посредством електролиза на водата чрез енергия, получена от възобновяеми източници. Той ще замени част от сивия водород, който се произвежда с помощта на изкопаеми горива – използвани на обекта. Според Shell това ще декарбонизира частично производството на енергийни продукти като бензин, дизел и самолетно гориво в съоръжението. Турция - с потенциал да изнася зелен водород за Германия

"Holland Hydrogen I показва как новите енергийни решения могат да отговорят на нуждите на обществото за по-чиста енергия. Това е пример за усилията и ангажимента на Shell да се превърне в бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г.", заяви Анна Масколо, изпълнителен вицепрезидент на Shell, отговарящ за новите енергийни решения. По думите ѝ зеленият водород ще има ключова роля в енергийната система на бъдещето и проектът е важна стъпка към това.

Амбицията на Shell е да помогне за изграждането на глобална водородна икономика чрез разработване на опции за производство, съхранение, транспорт и доставка на водород до крайни клиенти. Проектът Holland Hydrogen I е важен момент не само за Нидерландия, като лидер във водородната икономика, но и за Shell в световен мащаб. 

Shell притежава и управлява 10% от глобалния капацитет на инсталирани водородни електролизатори, включително 20 MW електролизатор в Китай и 10 MW електролизатор с протонна обменна мембрана в Германия. Тяхната опция за производство е съответно 3000 тона и 1300 тона водород годишно. Германия залага на водородните технологии за развитието на транспорта

През юни друга голяма петролна и газова компания BP обяви, че се е съгласила да вземе 40,5% дял от капитала в Asian Renewable Energy Hub, огромен проект, планиран за Австралия. BP подчерта, че ще стане оператор на проекта и добави, че има потенциала да бъде сред най-големите възобновяеми енергийни и зелени водородни центрове в света.

Отново през юни Siemens Energy и Air Liquide заявиха, че планират да създадат съвместно предприятие, произвеждащо електролизатори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Батерии, чипове и водород: Франция готви инвестиции за €8 милиарда в Европа

Водород - горивото на бъдещето

ЕП постави нови цели за ВЕИ и енергийна ефективност

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички