Турция - с потенциал да изнася зелен водород за Германия


Турция - с потенциал да изнася зелен водород за Германия
Снимка: iStock

5224

Турция е в списъка на потенциални страни доставчици на зелен водород за Германия в съответствие с новата водородна стратегия на страната, заяви Маркус Слевогт, ръководител на Германско-турската търговско-промишлена палата (ГТТП). Европа замества нефта, газа и въглищата с водород 

Турция, заедно с Норвегия, Исландия, Австралия и Чили, е посочена сред потенциалните доставчици на водород, произвеждан чрез използване на възобновяеми източници на енергия, каза Слевогт пред Анадолската агенция, предаде БГНЕС.

Германското правителство публикува национална водородна стратегия през 2020 г. под мотото „Ние правим Германия водородна страна“. 

В средата на май Федералното министерство на икономиката на Германия и Федералното министерство на транспорта обявиха, че ще инвестират 8 милиарда евро за развитието на 62 мащабни водородни проекта.

В съответствие с тази стратегия се очаква в Германия да има увеличение на търсенето на водород от около 90 до 110 тераватчаса до 2030 г.

Зеленият водород се произвежда чрез разделяне на вода на водород и кислород с помощта на електролизатор, захранван от електричество от възобновяеми източници на енергия, като вятър и слънчева енергия.

За да се отговори на такова търсене за тези съоръжения, до 2030 г. в Германия ще бъдат построени електролизатори с общ капацитет до 5 гигавата, включително чрез производство на вятърна енергия на сушата и в морето, необходими за осигуряване на електроенергия за електролиза.

С рекордите на Турция относно възобновяемите енергийни източници и горещите точки за слънчева и вятърна енергия както на сушата, така и в морето, страната е в изключително добра позиция да реагира много бързо на разработването на зелен водород.

Длъжностни лица наскоро заявиха, че производството на водород с енергия от възобновяеми източници може да проправи пътя за нови възможности за износа на Турция за Европа - най-големия й пазар.

Въпреки че в момента Турция няма национална водородна стратегия, мнозина вярват в потенциала за износ на зелен водород през следващите 10 години. Например Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) вече преговаря с турското министерство на енергетиката и природните ресурси за подкрепа на подобна инициатива.

Позовавайки се на потенциала на Турция, Слевогт каза, че страната може да надгради изграденото през 2012 г. енергийно партньорство между Германия и Турция в дългосрочни и стабилни отношения на доставки.

„В момента Турция е в процес на изготвяне на национална водородна стратегия. В допълнение към икономически изгодните разходи за производство на електроенергия, които несъмнено са налични в Турция, безопасният транспорт естествено също играе важна роля “, каза той.

Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира увеличено до 528 милиона тона производство на водород до 2050 г. за използване като гориво в корабоплаването, въздушните пътувания и тежката промишленост. ЕП постави нови цели за ВЕИ и енергийна ефективност

Агенцията очаква, че около 7% от крайното потребление на енергия ще се доставя от възобновяем генериран водород, главно в промишлеността.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички