Кои държави спечелиха най-много от войната и санкциите срещу Русия?


Кои държави спечелиха най-много от войната и санкциите срещу Русия?
Снимка: iStock

13877

Голяма част от икономиките в глобален мащаб усетиха негативните последствия от войната в Украйна, но за някои страни потокът от мигранти, напускащи Русия със своите капитали, породи изненадващ икономически бум. След мобилизацията: С 27% са нараснали продажбите на еднопосочни билети от Русия

Грузия, бившата съветска република, разположена на южната граница на Русия, е сред страните, заедно с Армения и Турция, чиито икономики се радват на подем на фона на останалите продължаващи сътресения, пише CNBC.

Най-малко 112 000 руски граждани са емигрирали в Грузия тази година, показват данните на граничните служби. Първата вълна от близо 43 000 руснаци пристигна след началото на войната в Украйна, след което беше последвана от втора миграционна вълна в резултат на обявената през септември мобилизация в Русия. Точният брой на руснаците, влезли в Грузия като част от втората вълна, е труден за установяване. Голямото бягство: Къде се спасяват руснаците от мобилизацията на Путин?

Първата вълна е близо 1/4 (23.4%) от емигрантите, напуснали Русия към края на септември, според онлайн проучване сред 2000 руски мигранти, проведено от Ponars Eurasia. Голяма част от останалите руски мигранти са заминали за Турция (24.9%), Армения (15.1%) и непосочени "други" страни (19%).

Входящият поток руски мигранти има положителен ефект върху икономиката на Грузия, която вече се движеше във възходяща посока след забавянето при COVID-19. Местната валута, грузинско лари, е поскъпнала с 15% спрямо щатския долар тази година.

Международния валутен фонд очаква грузинската икономика да нарасне с 10% през 2022 г. МВФ ревизира тройно очакванията за Грузия, след като през април прогнозираше ръст на БВП на страната от 3%.

Сред причините за повишаването на прогнозата, цитирани от МВФ, са скок на имиграцията и финансовите потоци, предизвикани от войната. МВФ посочва и че очаква икономиката на Турция да нарасне с 5% тази година, а БВП на Армения ще скочи с 11% заради "голям приток на външни доходи, капитал и работна ръка в страната". Руснаците масово прехвърлят парите си в Турция. Защо?

Грузия се възползва от големия скок при входящите капиталови потоци, идващи от Русия, които оформят 59.6% от входящите чуждестранни капиталови потоци в Грузия само през октомври, чийто обем нараства с огромните 725% на годишна база.

В периода февруари-октомври, руснаците са прехвърлили 1,412 млрд. долара към грузнски сметки, което е повече от четворно увеличение спрямо преведените 314 млн. долара за същия период на 2021 г., сочат данните на Националната банка на Грузия.

Междувременно, руснаци са разкрили над 45 000 банкови сметки в Грузия към края на септември, което удвоява броя на сметките на руски граждани там.

Високоактивни мигранти

Стратегическото местоположение на Грузия и нейните исторически и икономически връзки с Русия, правят страната предпочитана входяща точка за руските мигранти. Освен това либералната миграционна политика на грузинските власти позволява на чужденците да живеят, работят и основават бизнеси там без нужда от виза. Подобно на Армения и Турция, Грузия също е против налагането на санкции на Русия, позволявайки на руснаците и парите им да преминат границата ѝ.

Турция пък е издала разрешителни за пребиваване на 118 626 руски граждани през тази година, сочат официални данни на турското правителство, като 1/5 от имотите, продадени на чужденци в страната, са купени от руснаци. Арменското правителство не е предоставило данни за миграционните потоци или имотните сделки на CNBC. Руснаците купуват като луди жилища в Турция

Икономическият принос надхвърли очакванията дори на експертите. "Имахме двуцифрен растеж, който никой не очакваше", споделя Михаил Кукава, ръководител на икономическа и социална политика в грузинската организация "Институт за развитие на свободата на информацията".

Важно е да се отбележи, че голяма част от повишението идва след забавянето на растежа заради COVID пандемията. Но по думите на Кукава това също е показател за икономическата активност на придошлите мигранти. Въпреки че пристигането на десетки хиляди руснаци може и да не е особено голяма цифра дори за страна като Грузия, с население от 3,7 млн. души, потокът руснаци е 10 пъти по-голям спрямо 2021 г., когато броят им е достигал 10 881 души.

"Те са високоактивни. 42 000 произволно избрани руснаци не биха имали това влияние върху грузинската икономика", посочва Кукава, като визира първата вълна от мигранти, повечето заможни и високообразовани. За сравнение, втората вероятно е мотивирана от "страх", а не от икономически фактори. 

Перспектива или не съвсем

Жилищният пазар в Грузия е сред секторите, почувствали най-ярко влиянието на новодошлите руснаци. Цените на имотите в столицата Тбилиси са скочили с 20% на годишна база към края на септември, а сделките нарастват с 30%, показват данните на грузинската банка TBC. Цените на наемите пък се изстрелват със 74% за същия период. Къде харчат парите си руските олигарси, за да избягат от санкциите?

За периода януари-ноември тази година в Грузия са регистрирани 12 093 нови руски компании, което е над 13 пъти спрямо общият брой, отчетен през 2021 г., според данните на националната статистическа служба на Грузия. Понастоящем грузинското лари се търгува на 3-годишен връх.

Въпреки това не всички са ентусиазирани от перспективите пред Грузия. Като бивша съветска република, водила кратка война с Русия през 2008 г., грузинските взаимоотношения с Русия са сложни, а част от грузинците се страхуват как руските мигранти ще повлияят на социално-политическата обстановка. Базираната във Вашингтон организация Hudson Institute предупреди, че "Кремъл може да използва присъствието им като претекст за бъдеща намеса или агресия."

Според Кукава има риск положителният ефект да се превърне в нещо негативно, когато "руското плутократично правителство" тръгне след емигриралите руснаци. По думите му това е основно притеснение в Грузия. "Дори и те да не са заплаха сами по себе си", добавя той, като посочва, че мнозинството от мигрантите са руснаци "от ново поколение". "Кремъл може да използва това като претекст да дойде и да ги защитава. Това натежава повече от всеки икономически ефект, който могат да имат.", обяснява Кукава. Ще затвори ли Европа границите си за руски туристи?

Задава се забавяне на растежа

Анализаторите вземат предвид и несигурността в прогнозите си. Грузинското правителство и Централната банка на страната заявиха, че очакват растежът да се забави през 2023 г.

МВФ също предвижда растежът да намалее до 5% догодина. "Очаква се растежът и инфлацията да се забавят през 2023 г. на фона на умерени входящи чуждестранни потоци, влошаващи се глобални икономически и финансови условия", посочват от МВФ. Санкциите срещу Русия работят, но и Европа страда

Според Кукаква за пристигналите руснаци това индикира, че грузинското правителство не очаква, че те ще останат.

По данни на проучването на Ponars Eurasia, направено през март-април, по-малко от половината – 43% руски мигранти посочват, че планират да останат дългосрочно в първата страна, в която са пристигнали. Над 1/3 – 35% посочват, че не са решили още, докато близо 1/8 (18%) смятат да се преместят в друга страна, а едва 3% планират да се завърнат в Русия. "По-добре е за нас – и за правителството, и за Националната банка – да не базираме икономическите си очаквания, че тези хора ще останат", казва Кукава.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Спасителният пристан за руските олигарси

Въпреки санкциите: Турция е все по-гостоприемна за руските туристи

Ще се върне ли руската икономика до нивата преди войната и кога?

Девет държави спряха издаването на визи за руснаци

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички