Краят на една ера: Автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил


Краят на една ера: Автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил
Снимка: iStock

33452

Volvo официално сложи край на зависимостта си от дизелови двигатели и пое към преминаването си към електрификация до 2030 г. Този край беше загатнат още през 2017 г., пише Bloomberg.

Краят на една ера

Докато продажбите на неговите двигатели с диезел приключиха в Южна Африка миналата година след представянето на фейслифта XC40, някои пазари в Европа още имаха опцията да си поръчат разработения 2,0-литров Drive-E двигател в S90 и XC90.

Последният екземпляр XC90 слезе от производствената линия в завода в Торшланда в Швеция във вторник вечерта. Volvo Car постепенно премахва технологията, докато глобалното търсене на електрически превозни средства се охлажда. Компанията ще продължи да произвежда бензинови модели.

Снимка: Volvo

„Напълно уверени сме, че имаме много добри оферти за клиентите дори без дизела“, посочва Ерик Северинсон, мениджър във Volvo Car, отговарящ за новите автомобили и оперативната стратегия.

Други автомобилни производители умишлено не се ангажират с точен график за премахването на двигателя с вътрешно горене, като някои компании дори се отказаха от целите за електрификация.

Миналия месец Mercedes-Benz Group AG отхвърли прогнозата си за продажбите на технологията и сега очаква делът на превозните средства, захранвани с батерии, да остане под 50% от общите продажби по-дълго време от очакваното. В края на 2023 г. Audi сигнализира, че забавя темпа на пускане на нови електрически модели.

През 2017 г. Volvo стана първият голям автомобилен производител, който се ангажира да премахне превозните средства, задвижвани единствено с изкопаеми горива, и оттогава представи няколко хибридни и напълно електрически модела. На основния пазар на марката, Европа, дизеловите автомобили достигнаха своя връх преди 9 години, като са около половината от продажбите. Този дял се сви до 14% от регистрациите през 2023 г.

Снимка: Sofia Motor Show

XC90 беше ключът към възраждането на автомобилния производител, дебютирайки през 2014 г., когато беше представен като първият автомобил, изграден върху нови основи, разработени под ръководството на Ли Шуфу от Geely. Volvo ще покаже последния произведен XC90 в музея на компанията, който се очаква да бъде открит следващия месец в Гьотеборг. Въпросният SUV има електрически събрат, EX90.

Предлаган на пазара от европейските автомобилни производители като по-чиста алтернатива на бензина, дизелът имаше известен успех в първите няколко години на века. Но търсенето се понижи, след като Volkswagen AG призна през 2015 г., че е оборудвал дизеловите си двигатели с нерегламентиран софтуер.

Въпреки че Volvo ще продължи да подкрепя своите клиенти с дизелови двигатели и да предлага сервизни услуги, компанията остава ангажирана с електрификацията, тъй като технологията с батерии продължава да предлага по-голям растеж в дългосрочен план, подчертава Северинсон.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейска столица забранява дизеловите и бензинови автомобили от 2025 г.

Докога двигателят с вътрешно горене ще остане по пътищата?

Продажбите на автомобили в Русия скочиха със 150%

Нов удар по Русия: Япония спира търговията на коли втора употреба

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички