Япония слага край на печелившата търговия на употребявани автомобили с Русия


Япония слага край на печелившата търговия на употребявани автомобили с Русия
Снимка: Carscoops

6611

Решението на Япония да забрани продажбите на повечето от своите употребявани автомобили в Русия слага край на търговията между двете страни в тази област, възлизаща на близо 2 млрд. долара годишно, която процъфтява от началото на войната в Украйна, пише Reuters, като се позовава на търговски данни и участници на пазара.

В началото на август японското правителство забрани износа на всички, освен на субкомпактни автомобили, за Русия, като прекъсна доходоносния обратен канал в търговията с употребявани Toyota, Honda и Nissan за мрежа от брокери и по-малки пристанища, особено Фушики, експортен център в Японско море.

Макар че спират най-големия източник на употребявани автомобили в Русия, санкциите доведоха до спад в цените на колите втора употреба в Япония и принудиха брокерите да изпращат превозни средства в други региони, най-вече пазарите с десен волан в Нова Зеландия, Югоизточна Азия и Африка.

Търсенето на японски автомобили втора употреба в Русия скочи рязко, след като международните производители на автомобили, включително Toyota, се оттеглиха от руския пазар след началото на войната в Украйна.

До миналата година, със затягане на санкциите на други места, Русия купуваше над 1/4 от износа на употребявани автомобили на Япония на средна цена от почти 8200 долара. Това е повече повече от двойно от цената през 2020 г., когато Русия пое около 15% от износа на употребявани автомобили на Япония.

Тези продажби бяха напът да надхвърлят 1,9 млрд. долара за цялата 2023 г., преди Япония да наложи по-строги санкции, сочат търговски данни.

Над половината от всички 303 000 употребявани коли, внесени от Русия през първите 8 месеца на годината, са от Япония, показват данни на руската агенция Autostat. При продажбите на нови автомобили Русия отчита 606 950 продажби за същия период, където доминират главно местни и китайски марки след оттеглянето на западните компании.

Базираната в Тояма износител на автомобили SV Alliance се възползва от бума в търсенето на употребявани автомобили, като изпращаше средно около 6500 коли в Русия всеки месец.

„Бизнесът спадна с около 70% и се наложи да освободим няколко души, защото няма достатъчно работа“, казва Олеся Алексеева, логистичен координатор в SV Alliance.

Япония е водещ износител на употребявани автомобили през последните десетилетия. Редица задължителни прегледи увеличава разходите за поддръжка на автомобили втора употреба за клиентите в Япония. За сметка на това финансовите разходи за покупка на нови автомобили – са ниски.

В резултат на това експортната индустрия изпраща стотици хиляди автомобили втора употреба на пазари като Малайзия, Монголия, Пакистан и Танзания.

Таканори Кикучи, отговарящ за автомобилната търговска политика в Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония, заяви, че правителството „ще наблюдава какво въздействие“ ще имат новите санкции.

Първоначално Япония забрани износа на луксозни автомобили за Русия през април 2022 г., след което забрани и износ на тежкотоварни камиони през юни.

Съгласно новите санкции дилърите още могат да изнасят в Русия по-малки автомобили, като Toyota Yaris или Honda Fit.

Element Trading, търговец на употребявани автомобили в префектура Ниигата, отчита спад на дела си при износа на използвани коли към Русия до под 20% спрямо върха от над 50%, отбеляза главният изпълнителен директор Уатару Нишиваки.

Броят на предлаганите употребявани автомобили е нараснал с над 20% през август спрямо година по-рано, докато средните продажни цени на автомобилите отчетоха спад от 7%, сочат предварителните данни на автомобилната аукционна къща USS.

Спадът на цените беше приветстван от някои. Фирмата за рециклиране на батерии 4R Energy отчела „значителен“ тласък от намаляващите цени на употребявани автомобили, включително Nissan Leaf, отчита главният изпълнителен директор Ютака Хорие.

По думите му по-ниските цени дават на съвместното предприятие между Nissan и търговската къща Sumitomo по-голяма възможност за осигуряване на доставки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Големи автомобилни компании напускат Русия без опция за обратно купуване на активите

Бягство от санкциите: От къде руснаците купуват автомобили?

Автомобилите втора ръка поскъпнаха драстично в съседна държава

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички