След като Париж увеличи таксите за паркиране на SUV: Кои градове ще последват примера?


След като Париж увеличи таксите за паркиране на SUV: Кои градове ще последват примера?
Снимка: iStock

3769

Наскоро парижани гласуваха за повишаване на таксите за паркиране на големи SUV автомобили, а това не е единственият европейски град, който е насочил вниманието си към по-тежки и по-замърсяващи автомобили.

На референдум в Париж миналия месец близо 55% от гласувалите подкрепиха обособяването на отделни такси за паркирането на SUV модели в центъра на града., които не принадлежат на жители.

Избирателната активност от 5,7% обаче означаваше, че само една малка част от хората с право на глас са се включили.

Вследствие на решението, водачите на такива автомобили ще плащат до 18 евро на час за паркиране в центъра на Париж и 12 евро на час в по-широкия център.

По-високите такси ще се прилагат за SUV-та с тегло над 1,6 тона, които са хибридни или имат двигатели с вътрешно горене, както и електрически SUV-та с тегло над 2 тона.

„Това, което се случва е Париж, обикновено не остава в Париж“, казва пред CNBC Йенс Мюлер, зам.-директор на кампанията Clean Cities.

Според него има голяма вероятност други градове да го последват, а кметът на Париж Ан Идалго споделя същото мнение, като казва, че „парижани са направили ясен избор и други градове ще ги последват.“

Скок в продажбите на SUV моделите

Снимка: iStock

Решението идва на фона на продължаващия ръст на продажбите на SUV модели, като Международната агенция по енергетика (МАЕ) отбелязва, че „преминаването към по-тежки и по-малко икономични традиционни автомобили увеличава както търсенето на петрол, така и емисиите от CO2“. Глобалните въглеродни емисии от автомобили са доближили 1 млрд. тона през 2022 г., според МАЕ.

SUV-ата остават популярни заради допълнителните си места, място за съхранение и по-високото разположение на водача. Междувременно, Едмънд Кинг, президент на британската асоциация AA, казва пред Times, че има „логични причини за това автомобилите да стават по-големи“.

„Безопасността на автомобилите се е подобрила значително, а голяма част от това се дължи на стандарта за безопасност Euro NCAP. Това обаче означава, че новите автомобили са оборудвани със зони за смачкване и защита на пешеходци и множество въздушни възглавници, което увеличава размерите“, посочва той.

Данни обаче показват, че много от тези по-големи автомобили са регистрирани в жилища в градски райони, което създава проблем във вече пренаселените градове. Анализ от 2021 г. на регистрациите на нови автомобили във Великобритания от организацията Badvertising показва, че 3/4 от SUV-ата, продадени през 2019-20 г., са регистрирани на собственици с градски адреси.

А градовете в Европа започват да обръщат внимание.

Снимка: iStock

Референдумът в Париж беше проведен скед подобно гласуване в Лион, който обяви сходни мерки. Градът планира да въведе по-високи такси за паркиране за по-тежките автомобили, които се очаква да влязат в сила от следващия юни.

Френският град Гренобъл, вече въведе по-висока екологична тарифа в паркингите за по-тежки автомобили, а говорител на местната управа в Бордо е заявил пред CNBC, че градът и кметът „обмислят въпроса с таксуването на SUV-ата“.

Южният германски град Тюбинген въведе 6-кратно увеличение в цената на годишните разрешителни за паркиране на жители до 180 евро за автомобилите с двигатели с вътрешно горене, тежащи над 1,8 тона. Кметът на Хановер Белит Онай пък е заявил отново пред CNBC, че неговият град „също ще трябва да разреши въпроса с автомобилите, които заемат прекалено много място“.

Това е намек, че замърсяването не е единственият проблем с SUV моделите, като пространството и безопасността също са повод за безпокойство. От организацията Transport & Environment, която провежда кампанията Clean Cities, са установили, че новите коли в Европа стават с 1 см по-широки средно на всеки 2 години. От организацията казват, че големите луксозни SUV модели с широчина около 200 см, оставят твърде малко място пространство за хората да влизат и излизат от колите си, особено на паркоместа, които не са на улицата

Междувременно проучване на института Vias в Белгия, публикувано през август, установява, че рискът от фатални наранявания нараства с 30%, ако пешеходец или велосипедист бъде блъснат от автомобил, чийто преден капак е с 10 см по-голяма височина от средния.

Снимка: iStock

Преди референдума в Париж кметът на Лондон Садик Хан намекна, че ще следи ефективността на тези мерки. Говорител на Хан обаче е заявил, че кметът на английската столица няма правомощията да въвежда такса за SUV-та, нито има планове да го прави.

Случващото се в континентална Европа ще представлява особен интерес за Великобритания, като от Transport & Environment посочват, че страната облага с много по-нисък данък бензиновите SUV модели спрямо други държави в Европа. От организацията казват, че това би могло да превърне Великобритания в „данъчен рай“ за тези по-големи и по-замърсяващи коли.

Всичко това идва на фона на продължаващото увеличение в продажбите на SUV-та във Великобритания, като ръстът е с над 1/5 в периода 2022 – 2023 г. SUV моделите съставляват 60% от всички регистрации на нови автомобили миналата година, според T&E. От организацията предупреждават, че това може да „отвори дупка“ в целите на Великобритания по отношение на въглеродните емисии, предвид факта, че повечето от тези автомобили са бензинови, дизелови или хибриди.

Резина Чаудри, зам.-ръководител на лондонската община Ламбет, казва пред CNBC, че „следи с въодушевлнение какво се случи в Париж“.

Тя обяснява, че през миналата година община Ламбет е въвела таксуване въз основа на емисиите, а следващата стъпка, която обмисля, са такси въз основа на размерите на автомобилите. „Просто изглежда нередно в града да имате тези огромни автомобили“, казва Чаудри.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейска столица прие три пъти по-високи такси за паркиране в центъра

Един от най-големите градове в Европа забранява електрическите тротинетки под наем

Топ 100 на най-добрите градове за 2024 година

Кои са най-добрите градски дестинации в света за 2023 година?

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички