Европейска столица прие три пъти по-високи такси за паркиране в центъра


Европейска столица прие три пъти по-високи такси за паркиране в центъра
Снимка: iStock

2194

Парижани одобриха сриозното увеличение на таксите за паркиране на SUV модели във центъра на френската столица. Направените предложения бяха одобрени от 54,55% от гласувалите, предаде BBC.

Това решение утроява цените за паркиране на автомобилите с тегло 1,6 тона или повече до над 18 евро на час в центъра на Париж. Гласуването беше организирано от кмета Ан Идалго, която твърди, че големите и тежки SUV модели са опасни и вредни за околната среда.

Около 1,3 млн. жители на централен Париж са имали право да гласуват. Те обаче няма да бъдат засегнати от резултатите, защото паркирането на улицата за живущите в центъра остава без промяна.

Този ход е насочен основно към хора от предградията, които идват с колите си в центъра на столицата за деня. Има изключения за изцяло електрическите автомобили, таксиметровите шофьори, търговците, здравните работници и хората с увреждания.

Идалго управлява Париж от близо 10 години, като през този период много улици в столицата, в това число и бреговете на река Сена, се превърнаха в пешеходни. Беше изградена и широка мрежа от велоалеи в опит да се обезкуражи шофирането.

Снимка: iStock

Природозащитници твърдят, че SUV моделите използват повече гориво от останалите автомобили и че производството и използването им имитира повече вредни емисии.

Поддръжниците на този ход също отбелязват, че високите автомобили са по-смъртоносни от по-леките коли в случаи на пътнотранспортни произшествия.

Шофьорски групи и представители на опозицията обаче атакуваха предложението, заявявайки, че класификацията на SUV моделите е подвеждаща, тъй като ще засегне много семейни автомобили.

Френският министър на околната среда Кристоф Бешу заяви пред RTL, че допълнителната такса представлява „наказателен екологизъм“.

Миналия април Идалго организира и спечели референдум за забрана на електрическите скутери по улиците на Париж. По-малко от 8% от жителите на столицата с право на глас обаче дадоха своя вот тогава.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Един от най-големите градове в Европа забранява електрическите тротинетки под наем

Топ 100 на най-добрите градове за 2024 година

Кои са най-добрите градски дестинации в света за 2023 година?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички