Кои са 100-те най-добри градове за 2024 година? Три града в наши съседки са част от класацията


Кои са 100-те най-добри градове за 2024 година? Три града в наши съседки са част от класацията
Снимка: iStock

8732

Класацията най-добрите градове в света за 2024 г. се оглавява от две европейски столици – Лондон и Париж, следвани от Ню Йорк.

Това се посова в годишния доклад на Resonance Consultancy, който класира топ 100 от над 270 града с население над 1 млн. души.

Топ 10 включва четири азиатски града, четири в Европа и два в САЩ, пише Daily Mail.

Резултатите се базират на представянето в три ключови категории – пригодност за живеене, привлекателност и просперитет, като са взети предвид десетки фактори. Те включват образователни постижения, БВП на глава от населението, ниво на бедност, брой качествени ресторанти, магазини и нощни клубове; проходимост, картографирани велосипедни маршрути, качествени паркове и музеи; и брой на препоръките в сайтове – Tripadvisor, Google, Facebook и Instagram.

В Топ 10 влизат четири азиатски града, още толкова от Европа и два в САЩ, пише Daily Mail.

ОЩЕ: Кои са 10-те най-добри градове за работа от разстояние?

10. Сеул, Южна Корея

Снимка: iStock

Сеул „се е утвърдил като глобална попкултурна централа“ според Resonance Consultancy, които класират града – „земята на кимчи, K-pop и K-beauty“ – на 10-а позиция.

Докладът на организацията привлича вниманието към бързата трансформация на южнокорейската столица от „опустошен от война град във високотехнологичен център“, като общият му резултат се повишава от ниския процент на бедност, големия брой фирми от Global 500 и нарастващата стартъп екосистема.

„Цялата тази иновация е наситена от 176-те места, оценени от Michelin, които спечелиха на Сеул трето място в нашата подкатегория ресторанти“, добавят от Resonance Consultancy.

9. Амстердам, Нидерландия

Снимка: iStock

Амстердам е на 9-о място и има добри резултати в катргории като удобство за живеене, след като „върна улиците си“ и нощен живот, който „понякога е извън контрол“.

Това се посочва в доклада, който изброява неотдавнашните усилия на местните власти за решаване на „отдавнашни оплаквания“ – от преместването на известния квартал на червените фенери от центъра в крайградски „еротичен център“ до забраната на нерезиденти да посещават кафенета с канабис и обезсърчаване на обиколки, „които прославят основната страна на града“.

Нидерландската столица има високи резултати в категориите колоездене, музеи, пазаруване, нощен живот и активна работна сила.

8. Барселона, Испания

Снимка: iStock

Барселона се нарежда в челната десетка както по отношение на удобствата за живеене, така и по привлекателност, гласи доклаът.

Това отчасти се дължи на неговите „емблематични“ паркове“ и „поразителна архитектура“, както и на километрите „златни пясъчни плажове“ и „почти перфектно време през цялата година“.

Подобно на Амстердам, градът „приветства света според собствените си условия“, посочва докладът, като дава приоритет на новите велосипедни алеи, по-тихите пътища, „строгите“ правила за отдаване под наем за ваканционни имоти и подобрените обществени пространства.

7. Сан Франциско, САЩ

Снимка: iStock

Възможностите за работа „проправят пътя“ към Сан Франциско, признат в доклада за най-доброто място в света за стартиращи иновации, с високи заплати и голяма, образована работна сила.

Оформлението на града също печели точки на фона на плановете за изграждане на „най-смелата“ мрежа за велосипедисти и пешеходци в Америка със 747 км. защитени велосипедни алеи и нови улици без автомобили.

Допълнителни похвали се отправят към новите обществени пространства – от плаваща градина на покрива на сграда с височина 21 метра до парк от 14 акра, построен над тунела на магистрала.

6. Дубай, Обединени арабски емирства

Снимка: iStock

Дубай „продължава епичния си възход на световната сцена“ като „пищно, луксозно и оживено“ място. Това са думите, използвани в доклада, за да се опише градът, „известен с необичайни проекти“ – например най-високата сграда в света, Бурж Халифа.

Вероятно не е изненада, че Дубай има високи резултати в категориите хотели, забележителности и атракции – „безкрайни молове, аквариуми, закрити ски паркове, танцуващи фонтани и фантастични тематични паркове“.

5. Сингапур

Снимка: iStock

„Забележителните заведения за хранене и пазаруване“ са това, което разпалва апетита на туристите в Сингапур, според Resonance Consultancy.

Градът се гордее с „един от най-модерните, добре организирани и завладяващи градски центрове в Азия“ със „зашеметяващ“ избор от възможности за пазаруване – от висша мода до електроника.

Кулинарната му сцена е подсилена от популярното в града ястие с омари и люти чушки и коктейла Singapore Sling. Топът в категорията хотели е Marina Bay Sands, който предлага 1000 стаи и „колосален инфинити басейн на покрива“.

4. Токио, Япония

Снимка: iStock

Токио отдавна носи титлата на един от най-удобните за живеене метрополиси на планетата. Класиран на 4-о място, в общата ранглиста, той взема короната за най-добро пазаруване в света, подпомаган от своите бутици и луксозни универсални магазини.

Въпреки „катастрофалните летни олимпийски игри през 2021 г.“, организирани в Токио, в резултат градът се сдоби с 2000 нови хотела. И още подобрения са на хоризонта – разширяването на летище Ханеда и планираната бърза железопътна връзка с града.

3. Ню Йорк, САЩ

Снимка: iStock

„Този град се завърна“, според Resonance Consultancy, от където поздравяват Ню Йорк заради неговите музеи, театри и музикална сцена – където се ражда хип-хопът през 1973 г.

„За тези, които предпочитат потапянето си на открито, класики като High Line и Central Park се присъединяват към най-новото зелено пространство в града – Little Island – 2,4 акра, плаващи по река Хъдсън близо до Meatpacking District на мястото на стар кей“, добавя той.

Най-великият град в Америка е в процес на градско възстановяване, с шеметен списък от нови представления, хотели и паркове – и рекордни цени на недвижимите имоти, се допълва в доклада.

2. Париж, Франция

Снимка: iStock

Множеството подобрения и вълнуващи инициативи гарантират на френската столица второто място в класацията. Сред тях са скорошното отваряне на Нотр Дам и близкия градски плаж Paris Plages; реновацията на стойност 250 млн. евро на Терминал 1 на парижкото летище Шарл дьо Гол – „пълен с най-новите технологии за подобряване на изживяването на пътниците“; и „поток от нови и реновирани хотели“.

Resonance Consultancy хвали града и заради „кодифицирането на пешеходците и живота на открито“ след COVID.

„За да се гарантира, че автомобилите няма да поемат обратно контрола върху парижките улици, местните власти превръщат 60 000 паркоместа в пространства за сядане на открито. Същото важи и за затварянето на по-слабо посещавани улици за разходки и осигуряване на външни пространства за местни фирми“, гласи докладът.

Проучването посочва и олимпийските игри през 2024 г., които ще превърнат Шанз-Елизе „в масивна градина“.

1. Лондон, Великобритания

Снимка: iStock

И короната отива при... Лондон – „столицата на столиците“, която „царува над всички глобални градове“ като най-добрата метрополия в света, се казва в доклада. Проучването го провъзгласява за най-удобния за живеене, подкрепен от неговата култура и постижения в образованието.

Resonance Consultancy посочва, че кулинарната му сцена се „се преражда“ с откриване на ресторанти на големи имена в сектора и с новите хотели и спирки на метрото.

Топ 100 най-добри градове в света за 2024 г.

1. Лондон, Великобритания

2. Париж, Франция

3. Ню Йорк, САЩ

4. Токио, Япония

5. Сингапур

6. Дубай, Обединени арабски емирства

7. Сан Франциско, САЩ

8. Барселона, Испания

9. Амстердам, Нидерландия

10. Сеул, Южна Корея

11. Рим, Италия

12. Прага, Чехия

13. Мадрид, Испания

14. Берлин, Германия

15. Лос Анджелис, САЩ

16. Чикаго, САЩ

17. Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ

18. Пекин, Китай

19. Истанбул, Турция

20. Дъблин, Ирландия

21. Виена, Австрия

22. Милано, Италия

23. Торонто, Канада

24. Бостън, САЩ

25. Абу Даби, Обединени арабски емирства

26. Будапеща, Унгария

27. Сао Пауло, Бразилия

28. Рияд, Саудитска Арабия

29. Стокхолм, Швеция

30. Мюнхен, Германия

31. Мелбърн, Австралия

32. Лисабон, Португалия

33. Цюрих, Швейцария

34. Сиатъл, САЩ

35. Сидни, Австралия

36. Доха, Катар

37. Брюксел, Белгия

38. Сан Хосе, САЩ

39. Банкок, Тайланд

40. Варшава, Полша

41. Копенхаген, Дания

42. Тайпе, Тайван

43. Остин, САЩ

44. Осло, Норвегия

45. Осака, Япония

46. Хонконг, Китай

47. Тел Авив, Израел

48. Атина, Гърция

49. Франкфурт, Германия

50. Ванкувър, Канада

51. Сан Диего, САЩ

52. Орландо, САЩ

53. Хелзинки, Финландия

54. Маями, САЩ

55. Буенос Айрес, Аржентина

56. Хамбург, Германия

57. Бризбейн, Австралия

58. Кувейт, Кувейт

59. Лас Вегас, САЩ

60. Монреал, Канада

61. Глазгоу, Великобритания

62. Шанхай, Китай

63. Рио де Жанейро

64. Оукланд, Нова Зеландия

65. Атланта, САЩ

66. Хюстън, САЩ

67. Пусан, Южна Корея

68. Филаделфия, САЩ

69. Неапол, Италия

70. Денвър, САЩ

71. Нешвил, САЩ

72. Манчестър, Великобритания

73. Далас, САЩ

74. Ливърпул, Великобритания

75. Минеаполис, САЩ

76. Мексико Сити, Мексико

77. Минск, Беларус

78. Лион, Франция

79. Портланд, САЩ

80. Ротердам, Холандия

81. Богота, Колумбия

82. Краков, Полша

83. Валенсия, Испания

84. Сантяго, Чили

85. Бирмингам, Великобритания

86. Ню Орлиънс, САЩ

87. Букурещ, Румъния

88. Лийдс, Великобритания

89. Мускат, Оман

90. Отава, Канада

91. Кьолн, Германия

92. Шарлот, САЩ

93. Калгари, Канада

94. Нагоя, Япония

95. Дюселдорф, Германия

96. Ханой, Виетнам

97. Гьотеборг, Швеция

98. Сапоро, Япония

99. Билбао, Испания

100. Балтимор, САЩ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е най-добрият град за живеене в света?

Най-добрият град за работа от разстояние в света се намира в Европа

Кои са най-добрите дестинации за дигитални номади в света?

Ето на кой италиански остров можете да живеете безплатно за 3 месеца

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички