Най-добрият град за работа от разстояние в света се намира в Европа


Най-добрият град за работа от разстояние в света се намира в Европа
Снимка: iStock

7014

Глобалният и дигитализиран свят неусетно промени начина на работа, като все повече квалифицирани работници избират да работят от разстояние, докато пътуват в чужбина. Но не всички градове предоставят идеалната среда, която съчетава възможността за дистанционна работа и почивка в чужбина. Според ново проучване, най-добрият град за работа от разстояние в съчетание с почивка, се намира в Европа.

Ако искате да си вземете "отпуск по работа", изглежда, че Барселона може да се окаже идеалната дестинация.

Това твърди IWG, компания, осигуряваща споделени пространства, подходящи именно за служителите, заемащи гъвкави работни места. Компанията сравнява 26 града по света, като ги оценява по скалата от 1 до 10 в следните категории: 

  • климат;
  • култура;
  • настаняване;
  • транспорт;
  • храна и напитки;
  • щастие;
  • бърз интернет;
  • наличие на гъвкаво работно място.

"Категориите са избрани така, че да отчитат оптималната среда за работа в чужбина, включително основните изисквания за живот", казва Дарън Роджърс, мениджър на IWG за Сингапур, предава CNBC.

Няма връщане назад: Работниците в тази голяма икономика настояват работата от вкъщи да се превърне в норма

"Има и фактори, които могат да повлияят на производителността, като например бърз интернет и наличието на гъвкави работни пространства."

Барселона, известна с оживената си културна сцена и почти целогодишното слънчево време, е на първо място за тези, които "търсят перфектното съчетание между работа и почивка", посочват от IWG.

Паралелно с това от проучване на IWG сред повече от 1000 хибридни работници, ства ясно, че почти трима на всеки петима (57%) са предприели работна ваканция през изминалата година, като на практика са удължили отпуската си, работейки от чужбина. 

"Хоризонтите на днешните работници вече не се ограничават до собствените им страни", добавя Роджърс.

"Виждаме, че служителите по целия свят наистина ценят възможността да удължат отпуската си с работни пътувания, а в замяна работодателите също печелят от това - с високо ангажирани, щастливи и продуктивни екипи."

Най-добрите градове за работа от разстояние 

Според проучването, скоростта на интернета е най-важната предпоставка за дигиталните номади, изпреварвайки разходите за живот и метеорологичните условия. 

"Възходът на хибридната работа сега позволява на работниците да работят от мястото, където могат да бъдат най-продуктивни, дори ако това е в чужбина", казва Роджърс.

"Това е възможно благодарение на облачните технологии, които изискват надеждна и висококачествена интернет връзка."

Сингапур получава най-висока оценка за скоростта на интернета (9), следван от Ню Йорк (8,5) и Хонконг (8).

Сингапур е на 21-во място в списъка, като има високи резултати и в други категории като щастие и транспорт. 

"Сингапур е и най-големият финансов център в Азия, а в космополитния град се намира най-доброто летище в света, което често се възприема като дестинация-вратичка за лесен достъп до останалата част на Азия, включително Югоизточна Азия", заявяват от IWG. 

Барселона и Торонто, двата най-добри града в проучването, регистрират особено високи резултати по отношение на скоростта на интернета и цените за настаняване.

Топ 10 на най-добрите градове за работа от разстояние

  1. Барселона
  2. Торонто
  3. Пекин
  4. Милано
  5. Ню Йорк
  6. Рио де Жанейро
  7. Амстердам
  8. Париж
  9. Джакарта
  10. Лисабон

Така наприомер средният месечен наем в Барселона струва 1158 долара, а в Торонто - 1769 долара, докато в Ню Йорк той е 3632 долара - най-скъпият в списъка. 

Очарованието на Барселона 

Очарованието на Барселона се крие и в нейната "уникална комбинация от слънце, море, пясък и космополитна атмосфера", заявяват от IWG.

Според проучването, испанският град е получил добри резултати по отношение на разходите за транспорт и има "сравнително ниски разходи за живот" в сравнение с други популярни европейски градове.

Една чаша кафе в Барселона струва средно 2,68 долара в сравнение с 4,92 долара в Лос Анджелис и 4,57 долара в Пекин, добавят от IWG.

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

Според проучване, Барселона е най-доброто място за професионалисти, които търсят съчетание между работа от разстояние и почивка в чужбина;

Снимка: iStock

Освен със сравнително достъпни цени на жилищата, Торонто може да се похвали и с високи резултати по отношение на щастието и "богатство от гъвкави работни пространства", се казва в проучването.

"Най-големият канадски град предлага разнообразни преживявания за дигиталните номади, като над 25% от града е покрит с гори, а впечатляващите 18% са посветени на паркове, което осигурява достатъчно зелени площи за отдих сред оживената градска среда", показва проучването.

През миналата година Испания и Канада въведоха нови програми за дигитални номади, които привличат работещи професионалисти, които могат да изпълняват работата си навсякъде. 

Челната тройка се допълва от китайската столица Пекин, която е и най-добрият азиатски град за работни ваканции. Той "се представи изключително добре" в категории като култура, настаняване и транспортни разходи, посочват от IWG. 

Градът разполага с общо 1484 галерии и музеи - вторият по големина в списъка след Ню Йорк. Според проучването наемът струва средно 1204 долара на месец.  

"Художествената сцена от световна класа в града с многобройни галерии и културни обекти предлага забележително преживяване за пътуващите, които искат да се запознаят с богатото наследство и съвременните иновации на Китай", добавят от IWG.

Източник: CNBC

Къде цените на жилищата се определят спрямо доходите на местното население?

Кои са най-добрите дестинации за дигитални номади в света?

Компанията, превърнала се в синоним на работата от вкъщи, връща служителите обратно в офиса

Дистанционната работа ще изтрие 800 млрд. долара от стойността на офисите в големите градове

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички