Къде цените на жилищата се определят спрямо доходите на местното население?


Къде цените на жилищата се определят спрямо доходите на местното население?
Снимка: iStock

5089

Нова идея залага на различен метод при закупуване на недвижими имоти, опитвайки се да реши проблемите с достъпността на жилищата в един от най-скъпите градове в света.

Според иновативния механизъм, прилаган в южната част на Лондон, цените на апартаментите се определят в зависимост от доходите на купувачите, като достъп до предлаганите жилища имат само и единствено местните хора.

"Старата ми хазяйка всъщност ме прегърна, беше толкова щастлива за мен, когато най-накрая получих собствено жилище", казва Алекс Инграм. 41-годишният държавен служител е доволен от новия си апартамент с една спалня в лондонския район Люишам, намиращ в наскоро завършен четириетажен блок с 11 апартамента. През последните 18 години Алекс е наемал или живял със съквартиранти в различни апартаменти в Лондон. Този апартамент му струва 215 000 паунда, което е с около 35% по-евтино от подобни жилища в съседни квартали. Това е така, защото той не го е купил на свободния пазар, а чрез общностен поземлен тръст (CLT).

Цените на жилищата под наем в Лондон достигнаха 2 800 евро за първи път

Около 500 местни жители са в основната на изграждането на сградата с помощта на местната власт и London CLT - организация с нестопанска цел, която помага на кварталите да създават и управляват подобни поземлени тръстове в полза на местната общност. Местните жители решават въпроси като планирането, дизайна и може би най-важното, продажните цени. Те се изчисляват, като се разглеждат средните нива на местните доходи, от които зависят цените на апартаментите. Освен това могат да кандидатстват само хора, които са живели или работили в Люишам в продължение на поне пет години.

Цените на имотите вървят надолу и в България - трупат се нови данни

Алекс живее в Луишам от осем години. В негова полза е и участието му в местната благотворителна организация Wheels for Wellbeing, която помага на хора с увреждания да се занимават с колоездене. Другите критерии, които трябва да бъдат изпълнени, са: възможност за получаване на ипотечен кредит, наличие на дете в местното училище и доказана жилищна нужда. 

Инициативата има за цел да помогне на хора, които са изтласкани от местния си район заради високите цени на имотите, но които не отговарят на условията за включване в списъка за предоставяне на общински жилища. Независима комисия взема решения по молбите. Тъй като цените са фиксирани, е малко вероятно тези апартаменти да бъдат привлекателни от инвестиционна гледна точка. Част от условията при закупуването на апартамент са, че жилището може да бъде продадено само при същите условия, при което е било закупено.

Гърция има най-високи разходи за жилище в целиа ЕС

"Нямах друга възможност", казва Алекс. "Съществуващият модел на инвестиране в жилище не работи за мен. Но мисля, че е по-добре да имам жилище, което има стабилна стойност. Сега имам от какво да започна."

Повечето големи градове по света имат проблем с достъпността на жилищата поради резкия скок в цените през последните години. Лондон не прави изключение;  Снимка: iStock 

Парцелът върху, който е изграждан Citizens House, сградата, в която живее Алекс, е предоставено безвъзмездно от Съвета на Люишам, което е една от причините схемата да е финансово възможна. Преди това теренът е бил зает от няколко неизползваеми гаража.

Какво се случва с цените на имотите?

За да бъде завършена сградата, е необходимо около десетилетие работа на обществените кампании. Въпреки това London CLT вярва, че може да ускори процеса и разработва шест други проекта в столицата, в райони като Гринуич, Шадуел и Ламбет. 

По данни на CLT Network, в Англия и Уелс има 350 законно регистрирани общностни поземлени тръстове, а още 200 са в процес по създаване. По-голямата част от тези тръстове обаче предлагат имоти под наем, а не за продажба. 

На фона на това, свободният пазар оставя цените на имотите отворени за спекулации и може да доведе до инвестиции от чуждестранни купувачи, които след това остават празни. При стандартната търговия с жилища обаче, поне е ясно кой има право да купува имоти - този, който предложи най-много пари.

Швейцарец плати милиони за най-скъпия апартамент в Атина

В същото време, методът на общностния поземлен тръст крие други рискове - недоволство от страна на граждани, че не са получили достъп до тези жилища.

"Един стабилен, справедлив и прозрачен процес за вземане на решение за това какви жилища ще бъдат създадени и кой ще живее в тях е от жизненоважно значение", казва Бет Бурман от CLT Network, "а жилищните нужди могат да се различават в различните райони."

Всеки CLT изготвя свои собствени правила, а някои дори използват лотарийна система, за да изберат подходящите кандидати.

Апартаментите в София: Двойна разлика в цената между най-евтините и най-скъпите

"Нито една система за закупуване на жилища не е перфектна", посочват експерти по недвижими имоти. Те смятат, че CLT, които се ползват с политическа подкрепа от различни партии, са част от решението на проблема с недостига на достатъчно жилища в Обединеното кралство. Според тях обаче има някои пречки те да станат значителна част от жилищния пазар. Този вид жилища разчитат на намирането на неизползвани земи, върху които не се строи. Освен това когато жителите се изнесат, те ще открият, че цените на апартаментите на свободния пазар са поскъпнали повече от техните жилища, което може да се окаже проблем, ако искат да купят имот другаде.

Източник: BBC

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички