Швейцарец плати милиони за най-скъпия апартамент в Атина


Швейцарец плати милиони за най-скъпия апартамент в Атина
Снимка: iStock

9160

Швейцарец е купил най-скъпия апартамент в Атина с гледка към Акропола за 18 млн. евро, обяви в електронното си издание в. „Катимерини“.

Апартаментът представлява пентхаус – на последния етаж на жилищен блок, чийто асансьор осигурява директен достъп до него. Той е на централно местоположение в гръцката столица и разполага с просторни тераси, като предоставя панорамна гледка към морето и остров Егина, към древния стадион Калимармаро, към най-високата точка в Атина – хълма Ликавитос, както и към гръцкия парламент и Акропола. Площта му е 320 кв. метра, които за атинския пазар на недвижими имоти са изключително големи размери.

Швейцарският бизнесмен с многостранна дейност и слабост към Гърция е купил жилището за 18 млн. евро или близо 56 000 евро на кв. метър. Той смята в следващите няколко месеца да пребивава в новозакупения имот и да го ремонтира, пише в. „Катимерини“. Имоти в Гърция: Къде е най-скъпо и къде е най-изгодно?

Сключването на сделката е започнало през 2022 г. и е продължило близо 10 месеца.

„Традиционно купувачи от този калибър се позиционират на пазарите в Цюрих и Ню Йорк. За разлика от Атина, на Миконос се регистрират една или две сделки за такава сума на година“, обяснява Йоргос Петрас, управляващ директор в консултантската мрежа за недвижими имоти Engel & Völkers, осъществила сделката.

Макар че гръцкият пазар на луксозни имоти се смята за по-евтин от подобни пазари в световен мащаб, в случая не изглежда така. Според доклад на консултантската фирма Knight Frank за 1 млн. долара човек може да купи 17 кв. метра в Монако, 33 кв. метра в Ню Йорк, 34 в Лондон и 43 в Париж. Според същите пазарът на луксозни жилища в Атина е на 9-о място в света на базата на годишния ръст на цените, възлизал на 13% през 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Българи дават луди пари за къщи в Гърция

Колко струва най-скъпият апартамент у нас, продаден през годината?

Собственикът на "Дерби" и водата "Бачково" си купи луксозен дом за милиони в Париж

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички