Европейска столица забранява дизеловите и бензинови автомобили от 2025 г.


Европейска столица забранява дизеловите и бензинови автомобили от 2025 г.
Снимка: iStock

9622

Столицата на Швейция Стокхолм планира да забрани бензиновите и дизеловите автомобили в част от града от 2025 г. в опит да се справи със замърсяването, пише Yahoo, цитирайки Bloomberg.

Район от около 20 блока, който пресича финансовата зона на шведската столица и главните търговски центрове, ще даде достъп само на електрически автомобили, някои хибридни камиони и превозни средства с горивни клетки, според правилата, които ще бъдат представени в сряда, обяви SVT на уебсайта си. Освен това решение за разширяване на зоната може да бъде взето през първата половина на 2025 г.

Стокхолм може да бъде първата голяма столица, въвела широка забрана, като отива по-далеч от плановете на Париж, Атина и Мадрид да забранят дизеловите автомобили. Други градове, като Лондон, въведоха зони с ниски емисии, които включват ежедневни такси за влизане в центъра на града с по-стари двигатели с вътрешно горене.

„Искаме да създадем по-добри условия на живот за хората, които живеят и работят тук“, заяви местният законодател Ларс Стромгрен, отговарящ за политиката на трафика пред държавната телевизия.

Предстои да стане ясно дали планът наистина може да стимулира продажбите на електрически превозни средства в Швеция. Продажбите на електромобили в страната понесоха удар, тъй като потребителите усещат тежестта на продължаващата криза и високите разходи за живот. По-рано тази година организацията Mobility Sweden намали прогнозата си за нови регистрации на електрически превозни средства за 2023 г. до 35% от всички регистрации от 40% по-рано.

ОЩЕ: В тази държава правото да притежавате автомобил струва 106 000 долара

На други места през декември Брюксел забрани движението на несъществени и неместни автомобили по 10 ключови улици в центъра на града. През август Лондон завърши една от най-амбициозните политики за емисиите от превозни средства в света, като разшири своята зона с ултра ниски емисии. Все пак британският министър-председател Риши Сунак миналия месец смекчи основни части от зелената програма на британското правителство, отлагайки с 5 години до 2035 г. плана за забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили.

В столицата на съседна Норвегия – пионерът в електромобилите – общинската агенция за околна среда в Осло по-рано тази година препоръча въвеждането на зона с нулеви емисии във вътрешния град, която първо ще бъде насочена към тежкотоварния транспорт и камионите през 2025 г., преди да я разшири до автомобили през 2027 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Докога двигателят с вътрешно горене ще остане по пътищата?

Продажбите на автомобили в Русия скочиха със 150%

Нов удар по Русия: Япония спира търговията на коли втора употреба

Mercedes-Benz вече не е най-скъпата европейска марка, ето новият лидер

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички