Stellantis: Двигателят с вътрешно горене ще се движи по пътищата до 2050 г.


Stellantis: Двигателят с вътрешно горене ще се движи по пътищата до 2050 г.
Снимка: Stellantis

3962

Автомобилният производител Stellantis вярва, че превозните средства с двигатели с вътрешно горене може да останат по пътищата до 2050 г., което налага ограничаването на техните въглеродни емисии, докато най-накрая бъдат заменени с напълно електрически аналози, пише Reuters.

Третият по големина автомобилен концерн в света по продажби, чиито марки включват Fiat, Peugeot и Jeep, заяви по-рано тази седмица, че тестовете, които е провел със саудитския петролен гигант Aramco, сочат, че групата разполага с 24 вида двигатели с вътрешно горене, които могат да работят с т.нар. синтетични горива, за които се твърди, че са въглеродно неутрални.

Stellantis потвърди ангажимента си всички продажби на нови автомобили в Европа да бъдат от електрически модели до 2030 г., въпреки че ЕС осигури изключение за автомобилите, работещи със синтетични горива, от забраната за продажба на нови конвенционални коли, която влиза през 2035 г.

Много от новите автомобили с двигател с вътрешно горене, продавани от Stellantis от сега до 2029 г., още ще бъдат по пътищата след над 20 години, изтъква Кристиан Мюлер, вицепрезидент на Stellantis, отговарящ за бизнеса със задвижващи системи за региона на Европа, Близкия изток и Африка.

„Трябва наистина да се погрижим за нашия инвентарен парк“, посочва той, добавяйки, че дългият живот на автомобилите прави по-важно разработването на синтетични горива, които се произвеждат с възобновяема енергия.

„Мисля, че 25% от нашите превозни средства ще се карат и след 20 години. Следователно този вид време на използване на синтетични горива е значително, много значително“, подчертава Мюлер.

Stellantis изчислява, че нейните типове двигатели, идентифицирани като съвместими с този тип горива, присъстват в около 28 млн. превозни средства по пътищата в Европа, с потенциал за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в региона в размер на 400 млн. метрични тона между 2025 и 2050 г.

Според скептици обаче синтетичните горива не са жизнеспособна алтернатива за кратко време заради недостатъчната наличност и високите разходи.

Главният транспортен технолог на Aramco Амер Амер заяви, че производството на такива горива се очаква да започне в началото на 2025 г. от двата демонстрационни завода на групата в Саудитска Арабия и Испания.

Ръководителите на Stellantis и Aramco изтъкват, че се очаква наличието на синтетично гориво да се увеличи, а цената му да падне, също благодарение на данъчното облагане на ЕС „в бъдеще“, без да предоставят конкретни прогнози.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германско-френска война за двигателите с вътрешно горене

Зелената сделка под въпрос: В Германия отбелязват Ренесанс на бензиновия двигател

Шеф на автомобилен гигант: Отменете Евро 7, готови сме за електромобили

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички