До средата на годината решават за капитала на ТЕЦ "Марица-изток 2"

До средата на годината решават за капитала на ТЕЦ Марица-изток 2
Източник: Министерство на енергетиката

Краткосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2" са изпълнени. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на среща с представители на синдикатите.

Тя припомни, че „Български енергиен холдинг“ ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ-а до м. март 2020 г. Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката. Петкова информира, че тези разходи в размер на около 500 млн. лв., са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период, съобщават от МЕ.

Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е обсъдена с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия, информира още тя. Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

До края на м. юни „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от предвидените дългосрочни мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“, като анализът следва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.

Механизмите за капацитет са признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през есента на 2019 г. да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината.

Петкова припомни и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която също е необходимо условие за бъдещата ѝ работа.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.