Миньори и енергетици протестираха в Раднево

Миньори и енергетици протестираха в Раднево
Източник: БГНЕС

Миньори и енергетици излязоха на протест в Раднево заради неясното бъдеще на енергийния отрасъл в региона.

Те настояват до края на февруари правителството да разработи и внесе програма за стабилизация на комплекс „Марица Изток”. Обявиха се и за нова енергийна стратегия с визия до 2050 г., предава bTV.

Енергетици и миньори поискаха сигурност за работните си места и ясна визия за развитието на енергийния отрасъл. Безпокойството на хората е свързано с новите европейски правила в областта на опазване на околната среда, които поставят под въпрос работата на термичните централи на въглища.

Година след като новите европейски екодирективи са ясни официална позиция на държавата ще има ли отсрочка, за да покрият изискванията термичните централи, няма.

„Енергийната сигурност на България и нейната независимост зависи от нейното сърце. Това казват днес над 10 000 работещи в комплекса „Марица Изток”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Над 12 хиляди души работят в комплекс „Марица Изток”.

За да чуе исканията на енергетици и миньори, в Раднево дойде и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя коментира, че централите в Маришкия басеин са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на България.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.