Държавата ще плаща на засегнатите от извънредните мерки


Държавата ще плаща на засегнатите от извънредните мерки
Снимка: БГНЕС

10936

Държавата ще изплаща 60% от заплатите във фирми, засегнати от извънредното положение заради коронавируса. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг с участието на няколко министри, където бяха разкрити нови антикризисни мерки.

Той посъветва потърпевшите бизнеси да не съкращават служители, а да кандидатстват за тази помощ пред Агенция по заетостта. "Вместо да ги освобождават, държавата през осигурителната система ще поеме 60% от възнагражденията им", предложи Горанов.

Мярката е краткосрочна и ще важи 1 месец, а средствата ще бъдат отпуснати от бюджета на НОИ. "Тази мярка не може да работи до безкрай, но да се надяваме, че социалните ограничения ще ни дадат възможност да избегнем пика на кризата и да можем да възстановим стопанския оборот", заяви Горанов.

Българската банка за развитие (ББР) ще оказва ликвидна подкрепа (най-вероятно нисколихвени заеми, б.р.) на бизнесите, които страдат от кризата.

Подготвя се удължаване на срока до 30 юни за годишните финансови отчети на фирмите. Властите ще предложат и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, изтичащ в края на месеца, което е предпоставка за струпване на много хора.

Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно, без да е нужно хората да ходят до офиси на НОИ.

Нарастващите държавни разходи за медицински консумативи и оборудване ще се поемат от европейските фондове. Обещаните допълнителни 1000 лв. месечно на медиците, борещи се с вируса, ще бъдат финансирани с 20 млн. лв. от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Средства от нея ще се използват и за подобряване на работната среда и условията на труд, оборудване, обзавеждане, консумативи, транспорт.

Още 20 млн. лева от ОПРЧР ще бъдат дадени на общините за социален патронаж. Услугата, от която до момента се възползват около 43 000 души, ще може да се разшири и към хора с увреждания, и към хора под карантина.

Временно ще бъдат отложени големите инвестиционни проекти, включително и тези за модернизацията на армията. По думите на Горанов те могат да продължат, щом ситуацията се нормализира.

Държавата ще осигури нормалното преминаване на стоки и товари през границите ни, като камионите от транзитния трафик ще се движат на групи с полицейски ескорт. Ще зареждат на точно определени бензиностанции. Транзитът през Сърбия също е осигурен, увери транспортният министър Росен Желязков.

Министрите обявиха, че засега няма да прилагат по-строгите мерки, предложени от председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, но ще го направят, ако предприетите мерки в отделните ресори не дадат резултат. Те бяха категорични, че всеки ден правителството е готово да приема нови мерки според ситуацията.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички