Най-богатите държави в света забраняват вноса на злато от Русия


Най-богатите държави в света забраняват вноса на злато от Русия
Снимка: iStock

7421

Някои от най-богатите страни в света забраняват вноса на руско злато, като следваща санкция върху Русия и руската икономика.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в неделя, че САЩ ще забранят руското злато, вторият най-ценен износ на страната след енергийните източници. Износът на злато е донесъл на руската икономика 12,6 млрд. британски лири, или 15,5 млрд. долара през 2021 г., според британското правителство. Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде

Байдън и други лидери от Г-7 имат среща на върха в Германия, за да обсъдят нови начини за налагане на санкции за Москва заради войната в Украйна, като същевременно се опитват да ограничат последствията върху пострадалата световна икономика. "САЩ наложиха безпрецедентни разходи на Путин и по този начин да го лишат от нужните му приходи, за да финансира войната в Украйна", написа Байдън в Twitter в неделя и добави, че заедно с Г-7 ще забрани вноса на руско злато, основен износ, носещ десетки милиарди долари за Русия.

По думите на британския премиер Борис Джонсън забраната ще удари силно Путин. "Мерките, които обявихме, ще ударят директно руските олигарси и сърцето на военната машина на Путин", казва Джонсън в изявление, публикувано от Даунинг Стрийт №10.

Лондонската търговия вече беше спряна още през март

Според изявлението санкциите ще имат огромно въздействие върху способността на Путин да набира средства. Забраната за внос се отнася за новото или рафинирано злато, съобщават британските власти и не засяга добитото в Русия и изнесено преди това от страната. Износът на злато от Русия вече беше съзнателно избягван от някои ключови пазарни играчи след войната в Украйна. London Bullion Market Association, регулираща най-големия и най-стар пазар в света за търговия с физическо злато и сребро, спря сделките от всичките 6 руски златодобивни мини и рафинерии на 7 март.

Очаква се Г-7 официално да обяви забраната във вторник. Междувременно някои европейски страни искат допълнителни разговори за потенциалното въздействие. Германският канцлер Олаф Шолц заяви пред телевизия ZDF, че преговорите за забраната на вноса продължават и трябва да се проведат с партньорите от ЕС, предаде Reuters.

Символична забрана?

Информацията за новите санкции не повлия сериозно на цената на златото, която се повиши с 0,7% до 1838,8 долара за тройунция в понеделник, тъй като доларът отслабна. Цените може би получиха малка първоначална подкрепа от новината, но повечето анализатори заявиха, че е малко вероятно санкциите да окажат по-дългосрочно въздействие.

Забраната е "по-скоро символична", тъй като търговията с руско злато вече е ограничена от санкциите, смятат анализатори на Bloomberg. "Въздействието от забраната за внос на руско злато от страните от Г-7 вероятно ще бъде доста ограничено, като се има предвид, че индустрията вече предприе стъпки за ограничаване на руското злато. Изглежда, че тя е до голяма степен символична", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep.

Ограниченията едва ли ще имат значително влияние върху стойността на жълтия метал в дългосрочен план. "Златото отбеляза много скромна печалба след новината, но това няма структурно да промени насочените перспективи за златото", твърди Джефри Халей, старши пазарен стратег за Oanda и добави, че това е маркиране на политики, които вече действат неофициално.

Макар че действията на Лондонския пазар на злато и санкциите срещу руските банки след нахлуването в Украйна до голяма степен затвориха европейските и американските пазари за злато от втория по големина производител на кюлчета в света, обещанието на Г-7 означава пълно скъсване на връзката между него и двата най-големи центъра за търговия на злато в света - Лондон и Ню Йорк. Руското злато вече се превърна в табу на западните пазари, като швейцарската рафинираща индустрия беше принудена да отрече, че е отговорна за докладван внос от страната.

Вивек Дхар, анализатор на суровини в Commonwealth Bank of Australia, отбелязва, че "забраната само формализира това, което до голяма степен е било налице чрез санкциите" и той също не очаква тя да доведе до съществено повишаване на цените на златото.

"Въпреки че цените на златото реагираха положително на новината тази сутрин, ние виждаме ограничено фундаментално въздействие на забраната", заяви Карстен Менке, анализатор в Julius Baer Group. "Това се дължи на ниското значение на предлагането, когато става въпрос за формиране на цените на златото", посочва той.

Възможност за Индия?

В Индия, един от най-големите пазари за злато в света, анализаторите не са обезпокоени. "Вярваме, че тази санкция ще има ограничено въздействие на международните пазари, тъй като потоците вече бяха ограничени от предишни санкции", заяви Шрирам Айер, старши изследователски анализатор в Reliance Securities, позовавайки се на действията на LBMA от 7 март.

Индия е вторият най-голям купувач на злато в света след Китай и според анализаторите икономическите условия ще имат по-голямо влияние върху моделите на тяхното потребление.

Според Айер забраната може да създаде недостиг на доставки заради липсата на руско злато, но това няма да е основен двигател на пазарите. "Настоящите макроикономически условия с по-високи лихвени проценти и очакванията за глобална рецесия ще имат по-голямо влияние върху пазара", уточни Айер.

По думите на Мег Моди, анализатор по изследване на стоките и валутите в базираната в Мумбай брокерска компания Prabhudas Lilladher, е възможно дори Индия да получи злато от Русия на по-ниска цена. "Това ще покаже дали има възможност суровото злато да се предлага в рубли и ако се случи, Индия може да получи злато с отстъпка". Южноазиатската страна вече купува руски петрол с огромна отстъпка от началото на войната.

Макар че през март златото достигна почти рекордни стойности, тъй като войната в Украйна засили търсенето на актива убежище, сега цените са малко променени през тази година, тъй като централните банки затягат паричната политика. Среброто, платината и паладият поскъпнаха в понеделник.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За първи път в историята: Златните резерви на Русия надминаха доларовите

Златото става все по-скъпо и все по-недостъпно

Кои ще бъдат новите господари на златото?

Златото може да покори нови невиждани върхове

7-те държави, които притежават най-много злато

Русия продължава да се запасява със злато

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички