Световната банка и технологичните гиганти помагат на пострадалите от земетресението в Турция


Световната банка и технологичните гиганти помагат на пострадалите от земетресението в Турция
Снимка: Getty Images

5738

Световната банка обяви помощ в размер на 1,78 милиарда долара за подпомагане и възстановяване след опустошителните земетресения в Турция. След разрухата: Къде и как можем да дарим за пострадалите в Турция и Сирия?

Първоначално Анкара може да получи 780 млн. долара, за останалия 1 милиард долара от помощта ще се търси допълнително финансиране от фондове, което ще отнеме известно време.

Световната банка започна и бърза оценка на щетите за мащаба на бедствието и да определи приоритетните области за подкрепа за възстановяване. По първоначални изчисления щетите ще бъдат най-малко 2 милиарда долара.

"От името на групата на Световната банка изказваме най-дълбоките си съболезнования на хората от Турция и Сирия за голямата загуба, която претърпяхте заради опустошителните земетресения. Оказваме незабавна помощ и подготвяме бърза оценка на спешните и масови нужди. Това ще определи приоритетните области за възстановяване, докато подготвяме операции в подкрепа на тези нужди", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Компании от цял свят също започнаха да предоставят помощ на жертвите на разрушителното земетресение в Турция и Сирия, като даряват пари, храна, лекарства и услуги.

Amazon е подготвил дарения от артикули като бебешка храна, одеяла, палатки и лекарства, като първите пратки тръгнаха от склада на компанията в Истанбул, съобщава CNN.

Deutsche Telekom съобщи във вторник, че е направил всички обаждания и текстови съобщения от Германия до Турция и Сирия безплатни до 15 февруари. Германия е дом на най-голямата турска диаспора в света. Страната също е домакин на третото по големина бежанско население в света, половината от които са от Сирия, според Агенцията на ООН за бежанците. Освен това Deutsche Telekom дарява 1 млн. евро на 23 хуманитарни групи.

Apple и Google също обещаха да се включат в инициативите.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и компанията майка Alphabet, туитна в понеделник: "Активирахме SOS сигналите, за да предоставим подходяща спешна информация на засегнатите."

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук написа в Twitter: "Apple ще дари помощ и усилия за възстановяване".

Главният изпълнителен директор на млечните продукти Chobani, роден в Турция, дарява 1 млн. долара на фонд за подпомагане на земетресението, създаден от турските филантропски фондове.

Улукая написа в Twitter във вторник: "Нашите братя и сестри в #Турция и региона отчаяно се нуждаят от нашата помощ. Моля, дарете за @tphilanthropy за помощ при земетресение и усилия за възстановяване. Обещах 1 млн. долара и ще събера 1 млн. долара допълнителни дарения, за да помогна на засегнатите от това бедствие."

Tesco и Marks & Spencer помогнаха общо с 181 500 долара.

В понеделник Илон Мъск отговори на туит за интернет услугата Starlink на SpaceX, дали може да изпрати сателита над Турция: „Starlink все още не е одобрен от турското правителство. SpaceX може да го изпрати веднага след одобрение.“

Жертвите на земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари понеделник, до момента са над 20 000 души в Турция и Сирия, според официални данни.

В ход са неистови спасителни усилия за освобождаване на цивилни, хванати в капан под срутени сгради при мразовито време. Хуманитарните агенции са особено разтревожени за жертвите в Северозападна Сирия, където повече от 4 милиона души вече разчитаха на хуманитарна помощ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След мощния трус: Взривен газопровод, градове в руини и цели провинции без ток в Турция (СНИМКИ и ВИДЕО)

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички