Най-големият плаващ вятърен парк в света произведе първата си енергия


Най-големият плаващ вятърен парк в света произведе първата си енергия
Снимка: Equinor

7636

Най-голямата плаваща вятърна централа в света произведе първата си енергия през уикенда, като още турбини ще бъдат пуснати в действие преди края на годината.

Норвежкият енергиен гигант Equinor – известен най-вече с дейността си в петролната и газовата индустрия – съобщи, че вятърните турбини на плаващата централа Hywind Tampen са започнали да произвеждат енергия в неделя.

Възобновяемата енергия ще се използва за разработването и експлоатацията на две петролни и газови находища в Северно море - Snorre и Gullfaks. Първата енергия от вятърния парк вече е използвана в нефтеното и газово находище Gullfaks.

"Горд съм, че вече започнахме производство в Hywind Tampen, първият в Норвегия и най-големият плаващ вятърен парк в света. Това е уникален проект, първият вятърен парк в света, захранващ инсталации за производство на нефт и газ.", казва Geir Tungesvik, изпълнителен вицепрезидент на Equinor за проекти, сондиране и доставки.

Hywind Tampen се намира на около 140 километра от бреговете на Норвегия, на дълбочини от 260 до 300 метра. Седем от турбините на вятърния парк трябва да бъдат заработят през 2022 г., а останалите четири ще бъдат поставени и пуснати през 2023 г. Когато бъде завършена, централата ще има капацитет от 88 MW, пише CNBC.

Когато Hywind Tampen заработи на пълни обороти, Equinor ще управлява почти половината (47%) от световния плаващ вятърен капацитет. Другите компании, участващи в проекта, са Vår Energi, INPEX Idemitsu, Petoro, Wintershall Dea и OMV. Общата инвестиция в проекта е 5 милиарда норвежки крони (483,3 млн. евро).

Очаква се Hywind Tampen да задоволи около 1/3 от нуждите от електроенергия на общо петте платформи на находищата Gullfaks и Snorre. "Това ще намали въглеродните емисии от находищата с около 200 000 тона годишно", твърдят от Equinor.

Набираща скорост индустрия

Турбините на Hywind Tampen са инсталирани на плаваща бетонна конструкция със система за съвместно акостиране. Предимство на плаващите турбини е, че те могат да бъдат поставени в по-дълбоки води от тези с фиксирано дъно.

Още през 2017 г. норвежкият гигант започна работа в Hywind Scotland, съоръжение с 5 турбини и капацитет от 30 MW, което бе провъзгласено за първия в света плаващ вятърен парк.

Оттогава редица големи компании се включиха в този нов бизнес.

През август 2021 г. RWE Renewables и Kansai Electric Power подписаха споразумение за оценка на осъществимостта на "мащабен плаващ офшорен вятърен проект" във водите край бреговете на Япония.

През септември същата година норвежката компания Statkraft обяви дългосрочно споразумение за покупка, свързано с плаващ вятърен парк с капацитет от 50 MW – който също беше наречен "най-големият в света" – край бреговете на Абърдийн, Шотландия.

Няколко месеца по-късно, през декември 2021 г., бяха обявени планове за три големи офшорни вятърни разработки в Австралия – две от които се стремят да включат плаващи вятърни технологии.

Междувременно по-рано тази година Белият дом заяви, че се е насочил към 15 гигавата плаващ офшорен вятърен капацитет до 2035 г. Амбициозната цел на САЩ е да заемат водеща роля в офшорната вятърна енергия и да намалят разходите за плаващи технологии с над 70% до 2035 г.

"Внедряването на плаваща офшорна вятърна технология в мащаб ще отключи нови възможности за офшорна вятърна енергия край бреговете на Калифорния и Орегон, в залива на Мейн и извън него", се казва в изявление на президентската администрация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Северна Европа залага все повече на вятърната енергия

На фона на енергийната криза в Европа: Mercedes залага на вятърна енергия

Франция произведе първата си офшорна вятърна електроенергия

Най-големият вятърен парк у нас произведе ток, с който да захрани цяла Варна

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички