Войната в Украйна влоши кризата с лекарствата в Русия


Войната в Украйна влоши кризата с лекарствата в Русия
Снимка: Vrachi.Rf

6176

Първо идват предупрежденията, в съобщения сред приятели и семейства и в социалните мрежи, да се запасят с жизненоважни лекарства в Русия, преди доставките да бъдат засегнати от осакатяващите западни санкции заради инвазията в Украйна. Шокиращ скок на цените в Русия

Някои лекарства наистина стават по-трудни за намиране в аптеките в Москва и други руски градове. "В момента го няма в нито една аптека в града", споделя жителка на Казан пред Associated Press в края на март за лекарство за разреждане на кръвта, от което баща ѝ се нуждае.

Експерти и здравни власти в Русия твърдят, че недостигът на лекарства е временен – поради паническо запасяване и логистични затруднения за доставчиците вследствие на санкциите – но някои хора остават притеснени, че висококачествените лекарства ще продължат да изчезват от руския пазар.

"Най-вероятно ще има недостиг. Колко катастрофално ще бъде, не знам", казва д-р Алексей Ерлих, началник на кардиологичното интензивно отделение в московската 29-а болница и професор в Медицинския университет "Пирогов" в Москва.

Новините, че руснаците не могат да намерят определени лекарства в аптеките, започват в началото на март, малко след като Москва започна война срещу Украйна, а мащабните санкции правят Русия все по-изолирана от останалия свят.

Организацията "Пациентски монитор", защитаваща правата на пациентите в руския регион Дагестан на Каспийско море, започва да получава оплаквания през втората седмица на март.

Ръководителят на групата Зияутдин Увайсов казва пред AP, че лично е проверил в няколко държавни аптеки в региона за наличността на 10 от най-търсените лекарства и "те не са имали голям брой от тях". На въпроса кога ще получат въпросните медикаменти, аптеките отговарят, че "няма и не е ясно кога ще има". Въпреки уверенията на властите, че запасяването е причина за бързото изпразване на рафтовете, новините за недостиг продължават през целия март.

Една от най-големите онлайн общности за медицински работници в Русия – Vrachi.Rf анкетира над 3000 лекари в средата на март и те казват, че са се сблъскали с недостиг на повече от 80 лекарства: противовъзпалителни, стомашно-чревни, антиепилептични и антиконвулсанти, както и антидепресанти и антипсихотици.

Около дузина руснаци от различни градове признават пред AP в края на март, че са прекарали дни в търсене на определени лекарства за щитовидната жлеза, видове инсулин или дори популярен болкоуспокояващ сироп за деца. Някои хора изобщо не са могли да ги намерят. "Пациентите, които лекувам, са изгубили някои лекарства за кръвно налягане. A някои лекари, които познавам, съобщават за проблеми с някои много скъпи, много важни лекарства, използвани при определени хирургични процедури.", казва Ерлих.

Паническо запасяване

Руският здравен министър Михаил Мурашко многократно е уверявал, че наличието на лекарства не е проблем в страната и обвинява паническото запасяване за всеки недостиг. По думите му търсенето на определени лекарства се е увеличило десетократно през последните седмици и той призовава руснаците да не трупат медикаменти.

Експертите са съгласни, че паническото купуване има роля, за да се стигне до недостига на лекарства. "Хората се втурнаха да се запасяват и в някои случаи доставките, които трябваше да стигнат за година или година и половина, бяха изкупени в рамките на месец", казва пред AP Николай Беспалов, директор в аналитичната компания RNC Pharma.

Беспалов посочва и логистичните проблеми, възникнали в началото на кризата. Докато големите западни фармацевтични компании обещават да не изтеглят жизненоважни лекарства от руския пазар, санкциите отрязаха ключовите руски банки от финансовата система SWIFT, възпрепятствайки международните разплащания. Десетки държави спряха въздушния трафик с Русия, нарушавайки веригите за доставки.

Логистичните проблеми до голяма степен са разрешени, но паническото запасяване, предизвикано от страховете, че чуждестранни компании ще спрат доставките, може да продължи да подхранва дефицита за известно време. "Ясно е, че докато емоциите се успокоят, ще продължи", казва Беспалов.

Местните новинарски сайтове – от Владимир, източно от Москва, до Кемеровската област в Сибир – съобщават за недостиг на различни лекарства в последните дни на март на фона на продължаващото паническо купуване.

Руският здравен регулатор Росздравнадзор обаче обяви в петък, че "ситуацията на пазара на лекарства постепенно се връща към нормалното, паническото купуване на фармацевтични продукти намалява".

Кардиологът Ерлих изтъква вече съществуващи проблеми с качествените лекарства в Русия, която според някои оценки внася до 40% от лекарствата си.

"Изберете руското, независимо от качеството"

След като властите започват политика на заместване на вноса, за да противодействат на санкциите заради анексирането на Крим през 2014 г. и да популяризират собствените си лекарства пред чуждестранните, недостигът на някои вносни лекарства се превръща в проблем. Русия: по-лоши храни на все по-високи цени

Политиката включва широка гама от преференции към руския бизнес и в крайна сметка прави неизгодно за чуждестранните фармацевтични компании да доставят някои от своите скъпи, висококачествени лекарства в Русия.

През 2015 г. държавните поръчки за лекарства за болници и държавно финансирани поликлиники, които представляват до 80% от руския фармацевтичен пазар, станаха обект на правилото "три са твърде много", което изключва чуждестранните компании, ако поне 2 руски фирми кандидатстват за някоя обществена поръчка.

Правителството продължи да добавя още лекарства към списъка с "жизненоважни лекарства" – регистър с над 800 основни лекарства, за които властите определят задължителни, и сравнително ниски цени. Компаниите могат да кандидатстват за промяна на зададената цена веднъж годишно, но процесът е дълъг, силно бюрократичен и няма гаранции за успех.

"Постепенно губим едно след друго важни оригинални лекарства. Генериците заемат тяхното място и докато има някои доста добри, произведени в Европа, има и някои съмнителни, произведени в Русия", признава Ерлих. "Разбира се, когато няма оригинално лекарство, генеричното е по-добре от нищо. Но това е ситуация на (умишлено) сваляне на летвата, не е добър начин да се живее", добавя кардиологът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички