Гърция дава по 2000 евро на хиляди шофьори, блокирани в снежен капан


Гърция дава по 2000 евро на хиляди шофьори, блокирани в снежен капан
Снимка: Twitter

7314

По 2000 евро компенсация ще получи всеки от автомобилите, които са били блокирани на магистралния околовръстен път на Атина. На пътя са били блокирани около 3000 превозни средства, в които е имало поне 3500 души.

Обилният снеговалеж спря движението по един от най-натоварените пътища в Гърция, а механизмът за реагиране в извънредни ситуации не сработи. Така хиляди шофьори, които плащат тол такса за използването на магистралата, попаднаха в снежен капан. Аварийни екипи часове наред са спасявали водачите, блокирани на околовръстното шосе на гръцката столица.

Обезщетението е поискано от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и ще бъде изплатено от компанията-концесионер на крайградската магистрала Attiki Odos. Изпълнителният директор на компанията Бил Халкиас пое вината и подаде оставка заради транспортния хаос. Той си тръгва след над 20 години начело на Attiki Odos.

Някои от най-гъсто населените райони на Гърция - регионите Атика, Евия, Крит и островите в южната част на Егейско море са под снежна блокада. Държавните услуги, училищата, магазините, които не продават стоки от първа необходимост и банките не работят.

Влаковете също са спрени. Заради лошото време и невиждания студ, ваксинационните центрове са затворени. Автобуси и тролеи ще пътуват, но с празнично разписание, тъй като 26 януари е официален почивен ден заради последиците от снеговалежите и студа. Метрото ще работи по обичайния график. Трамваите също трябва да се движат.

Всички детски ясли, детски градини и училища в Атика и споменатите региони също остават затворени. Супермаркетите и хранителните магазини остават отворени, но с намалено работно време - от 10:00 до 18:00 часа. Бензиностанциите и аптеките запазват обичайния си режим на работа.

Според Националната метеорологична служба (ЕМИ) основните характеристики на втората вълна ще бъдат много ниските температури, силният снеговалеж дори и в равнинните райони в Северна и Източна Гърция, както и на егейските острови. В района се очакват и северни ветрове от 8 и 9 бала.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички