Санкциите удариха и авиокомпаниите: Русия разглобява самолети за части


Санкциите удариха и авиокомпаниите: Русия разглобява самолети за части
Снимка: БГНЕС

5535

Руските авиокомпании, включително националният превозвач "Аерофлот" са започнали да разглобяват самолетите си, за да си осигурят резервни части, които вече не могат да си набавят заради западните санкции. Това съобщава Reuters, като се позовава на четирима източници в сектора. Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Стъпките са предприети в съответствие със съветите на руското правителство от юни за авиокомпаниите да използват самолети за части, за да гарантират, че останалата част от самолетите, произведени в чужбина, ще могат да летят поне до 2025 г. Санкциите, наложени на Русия след началото на войната в Украйна, попречиха на авиокомпаниите ѝ да получат резервни части или поддръжка на Запад.

Авиационните експерти прогнозираха, че руските авиокомпании ще започнат да вземат части от своите самолети, за да ги поддържат в летателно състояние, но това са първите подробни примери.

В "Аерофлот" в момента се разглобява поне най-малко един руски Sukhoi Superjet 100, както и на "почти нов" Airbus A350. Отделни части се взимат и от две машини Boeing 737 и Airbus A320 на националния превозвач. Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Въпрос на време

От произведени в чужбина части зависят и сглобените в Русия Sukhoi Superjet. От един такъв самолет вече е взет двигателят, за да може друг да продължи да лети, споделя събеседник на агенцията. Експертите уточняват, че размяната на двигатели не е необичайна практика – те често се доставят и по отделни договори.

"Само въпрос на време" е базираните в Русия самолети да бъдат "канибализирани", посочва източник от западната авиационна индустрия.

Новите поколения самолети като A320neo, A350 и Boeing 737 MAX и 787 имат технологии, които постоянно трябва да се обновяват. За по-съвременните модели дори поддръжката година след влизането в сила на санкциите ще е предизвикателство.

В случая на "Аерофлот" близо 80% от самолетите са Boeing – 134 и Airbus – 146, заедно с други 80 Sukhoi Superjet-100 на базата на последните налични данни.

Въз основа на данни от платформата FlightRadar24 близо 50% от самолетите на руския национален превозвач (включително самолети блокирани от санкции) не са излитали от края на миналия месец. От 3 месеца пък не са излитали 3 от 7 самолета Airbus A350s експлоатирани от "Аерофлот" (включително използваният за части). Според един от източниците на Reuters заради санкциите руските авиопревозвачи в момента летят по по-малък брой маршрути, някои машини не се използват и това съответно улеснява разглобяването. Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Демонтаж

Планът за развитието на руската авиационна индустрия до 2030 г. изчислява, че най-голямо предизвикателство за Русия може да дойде от А350 и Bombardier Q, тъй като поддръжката им се извършва в чужбина.

Планът на руските власти е чрез "частично разглобяване на части" да се поддържа годността на 2/3 от произведените в чужбина самолети до края на 2025 г.

Според Олег Пантелеев, ръководител на авиационния мозъчен тръст Aviaport основното предизвикателство ще бъде поддържането на двигателите и сложното електронно оборудване в изправност. Русия занижава стандартите в автомобилостроенето заради недостига на части

"Аерофлот" някога бе сред водещите в света авиокомпании, а сега разчита на руската държава. През второто тримесечие на годината компанията отчита спад във въздушния си трафик, възлизащ на 22% спрямо предходната година, след като санкциите ѝ попречиха да лети до повечето си западни дестинации.

Източниците споделят, че доставките от трети страни не са решение, тъй като компаниите от Азия и Близкия изток се страхуват от "вторични санкции", които могат да дойдат от западни правителства. Всяка част има уникален номер и ако в документите е записано, че крайният купувач е руска авиокомпания, никой – нито Китай, нито Дубай – не би се съгласил на подобна доставка. И Boeing, и Airbus трябва да получават информация за крайния потребител. Почти всички руски компании са засегнати от западните санкции

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Карат ли все още западни коли руснаците - как се отразяват санкциите?

Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия

Руснаците спряха да си купуват нови коли

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички