Подготвят нова отсрочка по банкови кредити


Подготвят нова отсрочка по банкови кредити
Снимка: iStock

6546

Банките отново ще отсрочват кредитите на граждани и фирми, които са пострадали от мерките срещу разпространението на Covid-19. До това се стигна след като заради новите ограничения в страните от ЕС Европейският банков орган (ЕБО) реши да активира правилата за мораториум върху плащанията по кредити.

Новият краен срок за подаване на документи за отсрочване на банкови заеми е 31 март 2021 г. Максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване на съответния заем, предвиждат одобрените от ЕБО правила. Това означава, че ако някой вече е отсрочил задълженията си към банка за срок от 6 месеца, сега ще може да поиска още 3 месеца отсрочка. Ако през пролетта или лятото е поискал само 5 месеца отсрочка, сега ще може да поиска от банката още 4 месеца. Ако човек или фирма досега не е отсрочвал заемите си, ще може да поиска 9 месеца, през които да не прави вноски по кредита. Ако направи това искане пред банката към края на март, ще може да отсрочи заема си до края на 2021 г.

Управителният съвет на БНБ на заседанието си на 2 декември реши, че ще спазва приетите от Европейския банков орган правила за отсрочване на банковите заем. Сега Асоциацията на банките в България (АББ) трябва да разработи нов вариант на правилата за отсрочване и да го представи на БНБ. След като той бъде одобрен търговските банки ще могат реално да го прилагат. Веднага след официалното съобщение на БНБ от Управителния съвет на АББ заявиха, че работят по изготвяне на промени в одобрения от БНБ през април 2020 г. ред за отсрочване. Промените в кратки срокове ще бъдат представени на БНБ, и ако бъдат одобрени, ще започне прилагането им.

През пролетта беше решено да бъдат отсрочвани заемите на клиентите, които отговарят на следните условия - имат или очакват затруднение по плащането на вноските на заем заради пандемията от COVID-19 и наложените ограничения, и към 1 март 2020 г. задълженията им са редовно обслужвани или с просрочие до 90 дни. Сега условията едва ли ще бъдат много по-различни. За да разсрочат заемите си гражданите и фирмите трябва да заявят това свое желание пред банката и да подпишат анекс към договора си. Само изрядните платци ще получат отсрочка по кредитите си

През пролетта беше решено, че отсрочването може да обхване всички дължими суми или само главницата по заема. Тоест клиентите можеха да избират дали през гратисния период да не плащат нищо на банката, или да плащат само лихвите, но не и главницата по кредита. Сега правилата вероятно ще са същите. Колкото месеца отсрочка е поискал клиентът, с толкова месеца ще бъде удължен кредитът му. А вноските по заема трябва да бъдат предоговорени.

Отсрочване може да се иска и за вече пропуснати вноски по кредита. Тоест ако някой през ноември не е плати вноската си, сега ще може да поиска и тя да бъде отсрочена. Клиентът може по всяко време да поиска да се откаже от отсрочката и да започне да изплаща заема си.

Отсрочването вероятно ще може да се прилага и за кредитни карти и за овърдрафт. Като правилата са същите - гратисният период за вноските е общо до 9 месеца.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички