Петролът в САЩ скочи към 115 долара за барел


Петролът в САЩ скочи към 115 долара за барел
Снимка: iStock/Guliver

2965

Петролът поскъпна с около 3% към 115 долара за барел, след историческия ръст на цената на бензина в САЩ до над 4 долара за галон. Американските потребители вече плащат рекордните 4,43 долара за галон на фона на ограничени доставки и намаляващи складови запаси.

Потреблението в САЩ нараства с наближаването на пиковия сезон на шофиране. Капацитетът за рафиниране обаче все още остава под нивата преди коронавирусната пандемия.

Поскъпването на петролните фючърси на американския лек суров петрол с над 3% към 115 долара за барел за пръв път от два месеца насам. Припомняме, че последният 14-годишен ценови връх бе достигнат на 7 март т.г. около 126 долара за барел. Цените на петрола пак скачат заради войната в Украйна

До 115 долара за барел поскъпнаха и фючърсите на петрол Брент за пръв път от 24-ти март насам. На 7-ми март, малко след началото на войната, те отбелязаха най-високата си стойност от юли 2008 г., в размер на 135 долара за барел.

Черното злато поскъпва и заради затруднените достваки, свързани с отслабените икономически перспективи и нарастващото глобално търсене.

Инвеститорите игнорираха и слабите данни за продажби на дребно и за индустриалното производство в Китай през април, дължащи се на локалните противоепидемични локдауни, както и прогнози на Европейската комисия за малък икономическия растеж в ЕС през тази и следващата година. Сериозен спад на петрола: Китай е по-голям риск от войната в Украйна

Дори липсата на напредък на външните министри на ЕС по шестия пакет санкции срещу Москва, свързан с налагането на ембарго на руския петрол, не успя да ограничи новото поскъпване на петрола.

Междувременно природният газ в Европа пък поевтиня в понеделник с около 4,5% към 92,50 евро за мегаватчас. Това се случи след като Европейската комисия представи нови насоки за европейските компании да плащат руското синьо гориво, без да са в разрез със санкции на ЕС срещу Москва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Може ли петролът да скочи до 200 долара?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички