Цените на петрола пак скачат заради войната в Украйна


Цените на петрола пак скачат заради войната в Украйна
Снимка: iStock

3832

Цените на петрола продължиха да растат след липсата на напредък в преговорите между Русия и Украйна, а пазарите са притеснени заради ограничените доставки, което предизвика призив от Международната агенция по енергетика за намаляване на търсенето на петрол.

Фючърсите на суров петрол се повишиха с повече от 3% в понеделник сутринта по време на търговията в Азия – международният еталонен петрол Брент достигняа цена от 111,46 долара, а американският лек суров петрол – по 108,25 долара.

Цените на петрола са нестабилни през последните седмици – издигнаха се до рекордни върхове през март, преди да паднат с повече от 20% миналата седмица, за да достигнат под 100 долара за барел. Котировките скочиха отново през втората половина на миналата седмица, за да се издигнат над това ниво.

Според Mizuho Bank два фактора тласкат цените на петрола нагоре: продължаващата несигурност между Русия и Украйна, както и надеждите, че последното въздействие на Covid в Китай може да бъде по-малко страшно от очакваното на фона на очакванията за разхлабване на ограниченията.

Мирните преговори между Москва и Киев засега не успяват да постигнат съществени отстъпки. "Сривът на мирните преговори между Русия и Украйна доведе до увеличаване на цените на суровия петрол в петък. Въпреки това, той не успя да компенсира загубите по-рано през седмицата, като суровият петрол Brent завърши с повече от 4% спад.", пишат анализаторите на ANZ Research Брайън Мартин и Даниел Хайнс в бележка от понеделник.

Междувременно ограниченото предлагане продължи да тревожи пазарите, което предизвика призив от Международната агенция по енергетика (IEA) в петък за "спешни мерки" за намаляване на потреблението на петрол.

Войната Русия-Украйна доведе до притеснения относно прекъсвания на доставките в резултат на санкциите на САЩ срещу руския нефт и газ. Обединеното кралство и Европейският съюз също заявиха, че постепенно ще премахнат руските изкопаеми горива. Русия е доставяла 11% от световното потребление на петрол и 17% от световното потребление на газ през 2021 г. и цели 40% от потреблението на газ в Западна Европа през същия период, според статистиката на Goldman Sachs. Германски министри бранят вноса на руски нефт и газ

Правителствата на Европейския съюз трябва да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън тази седмица, тъй като ЕС обмисля петролно ембарго срещу Русия заради непровокираната инвазия в Украйна. Австралийската The Commonwealth Bank of Australia (CommBank) предупреди, че цените на петрола са паднали под последните пикове, тъй като пазарите все още до голяма степен ценообразуват петрола чрез "оценка на вероятността за дипломатическо решение на конфликта в Украйна".

"Физическият недостиг, свързан с настоящите санкции срещу Русия, в крайна сметка ще играе по-доминираща роля при определянето на цените на петрола", каза в бележка Вивек Дхар, директор на банката за изследване на енергийните стоки. "Очевидната неспособност на индустрията да запълни всяка потенциална празнина доведе до призиви за намаляване на потреблението", казаха анализаторите на ANZ Research.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички