Може ли петролът да скочи до 200 долара?


Може ли петролът да скочи до 200 долара?
Снимка: iStock/Guliver

7308

Цените на металите се движат хаотично, редувайки бързи скокове до исторически върхове с резки спадове и голяма несигурност. Същото се отнася и за нарастващите цени на петрола. Забелязва се и безпрецедентен скок в цените на селскостопанските стоки след избухването на войната в Украйна.

Има риск от протести и размирици в части от света, където цените на храните са сваляли правителствата в миналото. Но може би най-важното поскъпване е това на петрола.

Цените на петрола и природния газ оказват влияние върху разходите за енергия, особено в Европа. Именно заради това те могат да имат пряко влияние върху националните икономики, ако не и върху световната икономика, пише специализираният информационен портал OilPrice.

Продължително висока цена на петрола може да доведе до рецесия (много е вероятно да се стигне до такава в Европа). Високите цени водят до унищожаване на търсенето в дългосрочен план. В краткосрочен план страните-потребители насърчават доставчици като ОПЕК да добиват повече петрол, засега със скромен ефект. Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

САЩ започнаха преговори с държави в международна изолация като Венецуела, търсейки нови източници на доставки. Досега не са предлагани специални отстъпки на Иран в преговорите за ядрено споразумение.

Американската забрана

Забраната на Джо Байдън за внос на руски петрол и дестилати в САЩ ще има скромно въздействие както върху руския износ, така и спрямо доставките в Щатите, тъй като няма особено ключова роля за двете страни. Едва около 8% от общия внос на суров петрол и горива в САЩ идва от Русия през 2021 г. Суровият петрол може да се купува от Канада и други държави. Заместването на дестилатите обаче ще бъде по-трудно.

Макар решението на Вашингтон да има слабо въздействие върху САЩ, то оказва огромно влияние върху световните покупки на руски петрол. Американските компании и техните чуждестранни съюзници се надпреварват да се прехвърлят към други доставчици, изоставяйки руския петрол. Shell напуска Русия, затваря 500 бензиностанции

Русия вероятно ще намери на кого да продаде голяма част от продукцията си. Големите купувачи като Китай, Индия и някои големи търговци, които не могат да устоят на бързата печалба, ще изискват от Москва голяма отстъпка в цените.

С изключение на Китай, който получава голяма част от руския си петрол по тръбопроводи, морските товари са засегнати много по-силно от т.нар. от Financial Times "стачка на купувачите". Потребителите се страхуват от репутационен риск при боравенето с руски петрол. Те се притесняват, че ако го поръчат, има риск да не могат да го получат, ако ситуацията ескалира. Големи купувачи на руски петрол не успяват да получат банкови гаранции

Русия заплаши с отмъщение, заявявайки, че има пълното право да предприеме огледални мерки. Това означава спиране или ограничаване на доставките на природен газ и петрол за Европа, което би било много болезнено за европейската икономика. Германски министри бранят вноса на руски нефт и газ

Какво ще стане с цените на петрола?

Колкото по-малко руски петрол се търгува на пазара, толкова по-висока ще бъде цената. Миналата седмица имаше осезаемо поскъпване на петрола, но през тази цените тръгнаха надолу, като сорт Брент и американският суров петрол слязоха под 100 долара за барел. Пазарът прибра печалбите и изчаква, за да види какво следва.

Пълната забрана на руския петрол може да качи цените над 200 долара за барел. Подобна забрана обаче е малко вероятна. Освен това тя не може да бъде наложена в достатъчно държави, за да бъде ефективна.

Русия не е Иран. Тя има достатъчно търговци, които могат да доставят петролни продукти по тръбопроводи, ако не и по море. Но отвращението към руския петрол и дестилатните продукти вече оказва влияние върху руските рафинерии. Тъй като миксът на търсенето се променя и причинява промени в рафинирането, това задушава вътрешното търсене на суров петрол.

В дългосрочен план петролните компаниите са наясно, че дългият период на високи цени ще доведе до унищожаване на търсенето. По този начин нарастващите цени на петрола ще ускорят преминаването към алтернативни енергийни източници. Япония и Германия преразглеждат решенията си за затваряне на атомните електроцентрали. Независимо от ненадеждността на доставките, държавите ще насърчават по-големи инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Достигнахме ли пика в цената на петрола? Вероятно не.

Санкциите – както държавни, така и корпоративни – вероятно ще бъдат удължени, тъй като броят на загиналите в Украйна се увеличава и останалата част от света става все по-гневна от безразборните унищожения на инфраструктура и изгубените човешки животи.

Текущите събития движат цените на стоките. Макар че в момента имаме период на очевидно пазарно спокойствие, това вероятно ще се промени с развитието на събитията.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички