Shell напуска Русия, затваря 500 бензиностанции


Shell напуска Русия, затваря 500 бензиностанции
Снимка: iStock

12720

Енергийният гигант Shell ще спре да купува руски петрол, ще затвори всичките си бензиностанции в Русия и ще спре целия си бизнес в страната.

Компанията беше подложена на огромни критики през уикенда, след като закупи известно количество руски петрол на намалена цена. Впоследствие компанията се извини за покупката и обеща да дари парите от печалбата за пострадалите от войната в Украйна. Shell помага на Украйна, купувайки руски петрол?

"Ние сме напълно наясно, че решението ни миналата седмица да закупим товар от руски суров петрол... не беше правилно и съжаляваме", изпълнителният директор на Shell Бен ван Берден.

Енергийният гигант незабавно ще спре да купува руски суров петрол и ще затвори около 500 бензиностанции в Русия, както и ще спре бизнеса си с авиационни горива и смазочни материали в страната. Останалата част от излизането на компанията от руския нефт и газ се очаква да отнеме известно време.

Сложно предизвикателство

Излизането от руския пазар е "сложно предизвикателство", признава ван Беурден. "Промяната на тази част от енергийната система ще изисква съгласувани действия от страна на правителствата, доставчиците на енергия и клиентите, а преходът към други енергийни доставки ще отнеме много повече време.", обяснява ръководителят.

Когато Shell беше принудена да защити покупката си на руски петрол през уикенда, тя настоя, че няма алтернатива, за да поддържа навременни доставки на гориво за Европа. В момента руският петрол съставлява около 8% от работните доставки на Shell. Една от рафинериите на фирмата, която произвежда дизелово гориво и бензин и други продукти, също е сред най-големите в Европа. Товари от други източници не биха пристигнали навреме, за да се избегнат смущения в предлагането на пазара, посочиха от компанията.

Все още обаче остава неясно как точно Shell ще замени обема на енергията, произведена от Русия. "Тези обществени предизвикателства подчертават дилемата между оказването на натиск върху руското правителство заради зверствата му в Украйна и осигуряването на стабилни и сигурни енергийни доставки в цяла Европа. Но в крайна сметка правителствата трябва да вземат решение относно невероятно трудните компромиси, които трябва да бъдат направени по време на войната в Украйна.", казва ван Берден.

Компанията ще продължи да координира с правителствата как да управлява всяко потенциално въздействие върху енергийните доставки. Всички печалби, които генерира от останалия руски петрол, ще отидат в специални фондове, насочени към подпомагане на хората, засегнати от войната в Украйна.

Руският президент Владимир Путин заплаши, че ще затвори главния си газопровод до Германия – "Северен поток 1", ако Западът наложи забрани покупките на руски петрол. Вицепремиерът на Русия Александър Новак предупреди, че "отхвърлянето на руския петрол ще доведе до катастрофални последици за световния пазар", което ще доведе до удвояване на цените до 300 долара за барел.

ЕС получава около 40% от своя газ и 30% от своя петрол от Русия и няма лесни заместители, ако доставките бъдат нарушени, припомнят от Shell.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Големи купувачи на руски петрол не успяват да получат банкови гаранции

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички