Shell помага на Украйна, купувайки руски петрол?


Shell помага на Украйна, купувайки руски петрол?
Снимка: iStock

4798

Петролният гигант Royal Dutch Shell ще продължи да купува руски нефт, но ще дарява печалбите за хуманитарна помощ за Украйна. Компанията купи в петък известно количество руски суров петрол с рекордно голяма отстъпка в първата подобна сделка, откакто Русия нахлу в Украйна миналата седмица.

Покупката, която не нарушава западните санкции срещу Москва, беше остро критикувана от украинския външен министър Дмитро Кулеба. "Казаха ми, че Shell дискретно е купила малко руски петрол вчера. Един въпрос към Shell: руският петрол не мирише ли (на) украинска кръв за вас?", написа Кулеба в Twitter.

Shell се оправда, че е принудена да купува петрол от Русия, за да поддържа навременни доставки на гориво за Европа. Компанията твърди, че остава "ужасена от войната в Украйна" и е спряла повечето дейности, свързани с руски петрол, но добави, че ситуацията с доставките е "много сложна".

В момента руският петрол съставлява около 8% от работните доставки на Shell. Една от рафинериите на компанията, която произвежда дизелово гориво и бензин и други продукти, също е сред най-големите в Европа.

"Без непрекъснато снабдяване със суров петрол на рафинериите, енергийната индустрия не може да осигури непрекъснато доставяне на основни продукти за хората в цяла Европа през следващите седмици. Товарите от алтернативни източници не биха пристигнали навреме, за да се избегнат смущения в предлагането на пазара.", обясняват от Shell.

"Не приехме това решение с лека ръка и разбираме силата на усещането около него", посочват от петролната компания.

Shell обеща да избере алтернативи на руския петрол, където е възможно, но това не може да се случи изведнъж поради голямото значение на Русия за глобалните доставки. Руската федерация е вторият най-голям производител на суров петрол в света след Саудитска Арабия и осигурява около 1/3 от доставките за Европа.

Компанията ще изпраща печалбите от руския петрол в специален фонд и заедно с агенциите за помощ ще определи къде тези средства ще бъдат използвани най-добре, за да помогнат за облекчаване на трудностите, понесени от народа на Украйна.

Shell вече обяви, че ще прекрати всички свои съвместни дейности с руския държавен енергиен гигант "Газпром" след инвазията. Това ще включва продажбата на дела от 27,5% в голям завод за втечнен природен газ и дела от 50% в два проекта за петролни находища в Сибир. Освен това Shell ще прекрати участието си в газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия. 1200-километровият тръбопровод под Балтийско море вече беше спрян от германските министри. Прекратяването на партньорството с "Газпром" ще струва на Shell около 3 милиарда долара.

Shell последва примера на British Petroleum (BP), която вече обяви, че ще продаде дела си в руския държавен петролен гигант "Роснефт" – потенциален удар от 25 милиарда долара. Все още е твърде рано да се каже как и на кого ще бъде продаден дела на британската компания в "Роснефт". Норвежкият производител на петрол и газ Equinor също обяви изтеглянето си от Русия, заявявайки, че военният конфликт прави сегашната му позиция "незащитима".

През последните дни руските износители на петрол се сблъскаха със сериозни проблеми с кредитните линии, корабоплаването и застраховките, което доведе до забавяне и анулиране на опитите им да намерят купувачи за руски петрол. Големи купувачи на руски петрол не успяват да получат банкови гаранции

Западните държави засега не смеят да наложат санкции върху вноса на руски петрол, защото се страхуват, че това допълнително ще вдигне настоящите рекордно високи цени на нефта и газа по света. Тази сутрин сорт Брент достигна почти 130 долара за барел, а руският петрол сорт Уралс се търгува на значително по-изгодна цена от под 100 долара за барел.

Но в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разкри, че САЩ обсъждат с европейските партньори забрана за търговията с руски петрол, като същевременно поддържат "стабилни глобални доставки". Администрацията на Байдън вече преговаря със Саудитска Арабия и Венецуела, търсейки алтернативи на руския нефт.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички