Постоянна работна група ще решава проблемите в сектор "Пчеларство"


Постоянна работна група ще решава проблемите в сектор "Пчеларство"
Снимка: БГНЕС

3741

В началото на 2019 г. ще бъде създадена постоянно действаща работна група, която да решава казусите в сектор „Пчеларство“. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов, който се срещна с представители на протестиращи пчеларски организации. Той изтъкна, че работната група ще контролира изпълненията на взетите решения за подобряване на дейността в сектора, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

„Ще започнем с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите в страната. Набелязахме някои административни документи, които се явяват като пречка и би трябвало да се преработят. Обещахме си да се държим взаимно информирани по отношение на здравния статус на пчелите и проблемите, които те виждат на терен, а ние няма как да знаем за тях. Между двете страни има пълно разбиране“, категоричен бе заместник-министър Иванов. Той изтъкна, че един от другите проблеми при производителите на мед е многобройната численост на организациите, които ги представляват. До момента са регистрирани 17 организации, а днес в Министерството беше входирана декларация, подписана от над 40 организации.

Относно лабораториите за изследване, той подчерта , че на територията на страната има такива действащи, но трябва да се преразгледа начинът на вземане на проби. Янко Иванов заяви още, че МЗХГ е отпуснало средства на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за закупуване на софтуер, който да оптимизира връзката между държавата и пчеларите, в случай на поява на масови заболявания.

По време на срещата стана ясно, че сумата по de minimis за пчеларите е в размер на 3,5 млн. лв. Тези средства представляват 30 % от разходите, които пчеларите са направили за зимно подхранване. „Само два сектора в животновъдството получават средства по de minimis тази година. Това са овцевъдите и пчеларите“, подчерта директорът на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ Силвия Василева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички