Руската рубла продължава да поскъпва спрямо долара


Руската рубла продължава да поскъпва спрямо долара
Снимка: iStock

12962

Руската рубла се засили до нива, невиждани от март 2018 г. спрямо долара, стимулирана от експортно-ориентирани компании, които продават чуждестранна валута, за да си платят данъците. Руската валута се възползва и от леко облекчаване на капиталовия контрол в страната, пише Reuters. Рублата се възроди и отново поскъпва. Защо?

През тази година рублата нарасна с около 30% спрямо долара въпреки мащабната икономическа криза в Русия, което я превръща в най-добре представящата се валута в света.

Малко преди обед рублата беше с 0,7% по-силна спрямо долара при 57,44, след като се покачи до 56,61 на Московската борса за първи път от повече от 4 години. Спрямо еврото рублата поскъпна с 0,9% до 59,57, като се движи близо до седемгодишните върхове.

При банките курсът на рублата остава по-нисък. Най-големият кредитор в Русия "Сбербанк" продава долари и евро съответно за 58,20 и 60,38 рубли.

Рублата се управлява от капиталов контрол, наложен в края на февруари, за да защити руския финансов сектор, след като решението на Москва да нападне Украйна предизвика безпрецедентни западни санкции. Руската централна банка се намеси на валутния пазар след срива на рублата

Растежът на валутата е задвижван от експортно ориентирани компании, които са длъжни да обменят в рубли приходите си в чуждестранна валута, след като санкциите замразиха почти половината от руските златни и валутни резерви. Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде

Изискването на Русия чуждестранните купувачи да плащат за доставките на газ в рубли също допринесоха за скорошното покачване на рублата, отчитат експерти. Германия и Италия спасиха доставките на газ, ще плащат в рубли

Доставката на чуждестранна валута от износителите, високите цени на петрола и предстоящия данъчен период в края на месеца, който обикновено кара експортно ориентираните компании да конвертират валутните си приходи в рубли, за да покрият местните си задължения, подкрепят руската валута, се казва в бележка от BCS Express.

Силата на валутата породи опасения за евентуално негативно въздействие върху приходите на руския бюджет от износ. В понеделник Русия намали почти двойно - от 80% на 50% - дела на приходите в чуждестранна валута, които износителите трябва да конвертират в рубли. Путин нареди: Търговията със Запада само в рубли

Какво предстои за рублата?

Въпреки лекото облекчаване на капиталовия контрол, рублата може да се затвърди до 55 спрямо долара в краткосрочен план, каза Дмитрий Полевой, ръководител на инвестициите в LockoInvest. "Текущите нива могат да се използват за отваряне на дълги позиции в чуждестранна валута от средносрочни и дългосрочни инвеститори", посочва Полевой.

Рублата може да се върне до нива от 60-65 спрямо долара през юни, пише в бележка Sinara Investment Bank.

Докато централната банка и правителството оставят ограниченията, рублата може да продължи да се укрепва в средносрочен план, смятат анализатори на Tinkoff Investments. "С идването на есента обменният курс може да започне да се стабилизира по-близо до нивото 60-65, тъй като вносът се възстановява и ограниченията потенциално бъдат премахнати", посочват те. Защо поскъпването на рублата е лош знак за Русия?

Анализаторите на московската банка "Откритие" казаха, че рублата може да се затвърди до 55 за долар в рамките на един месец, преди да отслабне до 70-80 до края на годината.

Руски медии съобщиха в понеделник, че Руската централна банка е започнала да купува чуждестранна валута, за да спре неконтролираното засилване на рублата. Централната банка категорично отрече.

Ако централната банка извършваше подобни интервенции, ефектът върху курса на рублата би бил по-забележим, казаха анализатори на "Промсвязбанк". "Въпреки това подобни новини могат да повлияят на поведението на участниците на пазара и да провокират отслабване на рублата", посочват те.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички