Руската рубла покори нови върхове спрямо долара и еврото


Руската рубла покори нови върхове спрямо долара и еврото
Снимка: iStock

6863

Руската рубла се повиши до най-високите си нива спрямо еврото и долара съответно от юни 2015 г. и март 2018 г. Според анализаторите това се дължи на два основни фактора: страните от ЕС, които се готвят да плащат на Русия за доставките на газ в рубли, както и капиталовия контрол, наложен от Москва, пише Reuters.

Руските власти обявиха в четвъртък, че половината от 54-те клиенти на газовия гигант "Газпром" вече са открили сметки в Газпромбанк, тъй като наближават крайните срокове за европейските компании да платят доставките на газ. Италианският енергиен гигант Eni ще плаща руския газ в eвро и рубли

Европейската комисия разреши на държавите-членки да открият сметки в руската банка и да продължат да купуват руски газ, без да нарушават множеството санкции, които заедно наложиха на Русия заради войната в Украйна. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

Една от основните причини за покачването на рублата е преминаването от евро към рубли, което ще се случи при европейските плащания за руски газ, казва Юрий Попов, стратег в SberCIB Investment Research, подразделение на най-голямата руска банка "Сбербанк".

Още от сутринта рублата поскъпна с повече от 5% до 61,10 спрямо еврото при променливата търговия на Московската борса, след като достигна 59,02, най-силната си стойност от юни 2015 г. Руската валута се покачи с повече от 4% спрямо долара до 59,10, след като достигна 57,0750 – ниво, невиждано от края на март 2018 г.

Рублата се засили общо с около 30% спрямо долара през тази година въпреки мащабната икономическа криза в Русия, което я прави най-добре представящата се валута, макар и изкуствено подкрепена от капиталов контрол, наложен в края на февруари, за да защити руския финансовия сектор.

Значим двигател за растежа ѝ са експортно ориентирани компании, които са задължени да обръщат в рубли приходите си в чуждестранна валута, след като западните санкции замразиха почти половината от руските златни и валутни резерви. "Износителите са принудени да продават (чуждестранна валута) и няма кой да я купи", посочва търговец в инвестиционна компания в Москва. Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде

Търсенето на рубли се засили и заради подготовката за плащането на корпоративните данъци в края на месеца, което трябва да се случи следващата седмица, докато търсенето на долари и евро остава ниско поради нарушените вериги за внос и ограниченията за теглене на чуждестранна валута от банкови сметки и изнасянето ѝ от Русия. Путин нареди: Търговията със Запада само в рубли

"Ключовият въпрос е дали централната банка ще се намеси, тъй като прекомерното засилване на рублата не е в плановете на министерството на финансите и бюджета", казва Евгений Суворов, анализатор в CentroCreditBank. Защо поскъпването на рублата е лош знак за Русия?

Кирил Тремасов, ръководител на отдела за паричната политика на централната банка на Русия, увери, че рублата остава свободно плаваща валута, предаде агенция РИА Новости. Паричната институция засега се въздържа от официален коментар за валутния курс. Руската централна банка се намеси на валутния пазар след срива на рублата

Инфлационна спирачка

Извън Московската борса рублата остана много по-слаба. "Сбербанк" продаваше долари в брой за 68,83 рубли и евро за 71,24 рубли. По-силната рубла ще помогне за обуздаване на инфлацията и е от полза за вносителите, но вреди на фирми, които продават стоки и услуги в чужбина за чуждестранна валута, което означава намаляване на приходите на зависимия от експорта руски бюджет.

Според експерти руските власти не се интересуват от значително засилване на рублата спрямо сегашните нива и очакват валутата да поевтинее до края на годината.

Властите явно се подготят постепенно да премахнат капиталовия контрол, тъй като централната банка разреши на търговските банки да продават чужда валута на граждани без никакви ограничения от 20 май, с изключение на щатски долари и евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Путин за санкциите: Европа се самоубива, Русия печели от това

Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?

Все по-бедни: Цените в Русия растат главоломно

Кои държави плащат най-много на Русия за газ, петрол и въглища

Шокиращ скок на цените в Русия

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички