12-13 000 лева е средната заплата в първия български "еднорог"


12-13 000 лева е средната заплата в първия български "еднорог"
Снимка: Payhawk

40498

"Разработваме финансовата система на бъдещето и правим революция в начина, по който компаниите управляват финансите си." Проблемът, който решават, е цялостното управление на бизнес разходите.

Компанията Payhawk, която е собственост на Христо Борисов и съдружниците му Бойко Караджов и Константин Дженгозов, преди броени седмици стана една от най-бързо развиващите се финтех компании в Европа с оценка от 1 млрд. долара. България има своя първи еднорог: Българска компания постигна оценка от 1 млрд. долара

През ноември компанията обяви, че са привлекли 112 млн. долара в една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа. Привлеченото финансиране е рекордно - второ по размер за региона. Само за няколко месеца стойността на компанията бе удвоена. Имат офиси в Лондон, Берлин, Барселона, но продуктовият и инженерният екип са базирани изцяло в България. Предстои да отворят офиси в Амстердам, Париж и Ню Йорк. От планираните над 200 работни места в Европа, повече от половината ще бъдат в София. Обслужват клинети в над 30 държави.

Всичко това ги прави изключително привлекателни за най-добрите служители в бранша. "Винаги сме имали стратегия. В началото сме имали елементарни заплати. Първите служители взимаха около 1000 лв. на месец. В момента средните ни заплати са доста високи, като това ни е стратегия в момента, тъй като нашата цел е да привлечем 1% от талантите в България. В момента средните ни заплати са между 12-13 000 лв.", казва пред bTV един от основателите и главен изпълнителен директор на първия български "еднорог" Христо Борисов.

Компания еднорог е фирма, обикновено стартъп, която е увеличила стойността си до 1 милиард долара в период от 10 години. В света има само няколкостотин такива компании, а тази на Борисов отговаря на всички условия.

По думите му основаната през 2018 г. финтех компания се е сблъсквала с немалко трудности. "Минахме през доста трудни неща и бяхме емоционално влакче през доста голяма част от времето, през което разработваме компанията. Първите служители си намалиха заплатите 6-7 пъти от парите, които взимаха, за да започнат да работят по тази идея", казва Борисов.

Целта на съдружниците е била Payhawk да стане голяма компания от първия ѝ ден. Стратегията е била да бъде открит голям пазар, разкрива изпълнителният директор.

Продуктът, който разработват българските инженери, представлява корпоративни карти, които компанията издава на бизнеси, с които финансовите екипи имат по-голям контрол върху тях. Тоест финансовите екипи могат да създадат карта и да я ограничат да бъде само за определен служител, да се ползва само в определена бензиностанция, само в понеделник, само в определено време и т.н. Тоест контролът е доста добър. Така служителите мога да имат по-добра отчетност и да не събират бележки или други документи за направените разходи, казва още Борисов за техния продукт.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички