Ще успее ли Binance да запази доминацията си в криптосвета?


Ще успее ли Binance да запази доминацията си в криптосвета?
Снимка: binance

1779

Най-голямата платформа за търговия с криптовалути в света - Binance понесе сериозен удар миналата седмица. Борсата отдавна е на мушката на регулаторните органи отвъд Океана и беше само въпрос на време да се стигне до подобен резултат. А и криптосветът през последната година е следен под лупа след серията гръмки фалити, довели до загуби за милиарди както за крупни инвеститори, така и за малки спестители, съпътствани от шумни съдебни процеси.

Какво точно обаче се случи с Binance? След години разследване по обвинения в незаконни финансови дейности, достигащи до нарушаване на американските закони за пране на пари, главният изпълнителен директор и основател на борсата Чжао Чанпън се призна за виновен и сключи споразумение, за да избегне съдебен процес, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес. Съдиите все пак ще се произнесат по неговия казус след около три месеца, но се очаква присъдата му да бъде относително мека предвид отправените му обвинения, пише БТА.

Още: До какво ще доведе регулаторният натиск над борсите за криптовалути в САЩ?

По съществената последица за Binance е, че по силата на сключеното споразумение Чжао се оттегли незабавно като главен изпълнителен директор на борсата и беше наследен на поста от Ричард Тън, който е в "Байненс" едва от две години първо като главен изпълнителен директор на подразделението на платформата в Сингапур, а след това и като регионален шеф за Европа, Азия, Близкия Изток и Северна Африка. Сделката освен това предвижда борсата и Чжао да платят глоба от общо 4,3 милиарда долара, за да бъде сложен край на разследването.

Още: Защо криптопазарът пое рязко надолу?

Крупната сума без съмнение ще се отрази на позициите на борсата в криптосвета и експерти и анализатори вече си задават въпроса дали Binance ще съумее да запази доминацията си, изградена през последните години. Обобщено казано, борсата е изправена пред нарастващи разходи за доказване на съответствие с пазарните правила и продължаващи правни главоболия при свиващ се дял от криптосектора.

Новият директор

"Тън е смятан за "сигурна карта", казва Керъл Еликзендър, професор по финанси към Университета в Съсекс, която от години следи развитието на Binance. Преди да заеме пост в платформата, Тън е работил най-вече в сферата на финансовата регулация. Новият шеф на криптоборсата побърза да увери потребителите с постове в социалните мрежи във "финансовата сила, сигурност и стабилност" на компанията потвърди, че ще работи с регулаторните органи, "за да поддържа високи стандарти".

"Фундаментите на нашия бизнес са много силни", увери Тън. "Капиталовата ни структура е свободна от дългове, разходите ни са скромни и въпреки ниските такси, които начисляваме на нашите потребители, имаме стабилни приходи и печалби."

Преди да се присъедини към Binance, Тън е работил като директор корпоративни финанси към Централната банка на Сингапур , директор по регулацията към Сингапурската фондова борса  и в продължение на шест години като главен изпълнителен директор на "Абу Даби глоубъл маркет" , глобалният финансов център в столицата на Обединените арабски емирства, регулиращ търговията с дигитални активи.

Обявявайки го за свой наследник, Чжао го характеризира като "високо квалифициран лидер с над три десетилетия опит във финансовите услуги и регулаторните органи, който ще преведе компанията през следващия период на растеж", посочва Би Би Си.

Нова култура?

Според Еликзендър обаче да се промени културата в Binance, една компания създадена и оформена изцяло от и по образа на Чжао, ще бъде "изключително трудно". За значението му за борсата говори и фактът, че за първите 24 часа, след като той се призна за виновен, инвеститорите изтеглиха близо 1,3 милиарда долара, която е най-големият дневен изходящ поток за повече от година.

По силата на сключеното споразумение в продължение на пет години Binance ще бъде обект на финансов мониторинг от страна на Комисията за надзор на финансовите престъпления (FinCEN) към министерството на финансите. FinCEN ще има достъп до счетоводните книги, записи и системи на компанията и ще "надзирава предприеманите оздравителни действия", за да бъде приведена Binance в съответствие с правилата за борба с прането на пари и други финансови измами, се посочва в становището на министерството.

Според адвокати и бивши регулатори подобни мерки са необичайни, трудни и скъпи дори и за традиционни финансови компании, които имат дълъг опит в отношенията си с регулаторните органи. "Това е като истински воденичен камък - всичко, което правите, подлежи на контрол", казва Джон Рийд Старк, бивш шеф на Службата за контрол на правилата в интернет към Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC).

Binance е разследвана от SEC и по обвинение, че е управлявала "мрежа от лъжи", включващи изкуствено надуване на търгуваните обеми и отклоняване на средства на клиенти. Компанията отрича тези обвинения. Във Франция борсата е разследвана за пране на пари.

Експерти очакват делът на Binance да продължи да се свива под натиска на намалените търговски обеми и регулаторното наблюдение, макар че процесът може да се забави. "Засега те си остават силен титуляр", казва Джоузеф Едуардс, шеф на изследователския отдел към базираната в Лондон Enigma Securities.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички