Очаква се германските туристи да се завърнат в Турция през 2018 г.


Очаква се германските туристи да се завърнат в Турция през 2018 г.
Снимка: iStock/Guliver

2593

Данните от ранните записвания за почивка през 2018 г. дават основание да се предположи, че следващата година броят на германските туристи, посещаващи Турция, може да се увеличи с 15-20 %. Това заяви за Reuters председателят на Федералното сдружение на германския туристически сектор Михаел Френцел.

Потокът от германски посетители на Турция падна рязко миналата година, главно поради опасения за сигурността след поредицата от терористични атаки, опитът за държавен преврат на военните и нарастващото дипломатическо напрежение между Берлин и Анкара. Но ситуацията в Турция се нормализира постепенно, а това допринася за плахото завръщане на туристите. Не без значение са и цените на ваканционните пакети, които остават конкурентни в сравнение с тези, предлагани за други дестинации. Това спомага за лекото повишаване на интереса на германците към почивка в Турция следващото лято, обяснява Френцел.

Броят на германските туристи в Турция се е понижил с 30% до близо 3,9 млн. души през 2016 г. Година по-рано техният брой е бил 5,6 млн. души, сочат данни на Министерството на туризма в Анкара. През първите осем месеца на 2017 г. броят на германските посетители падна до 2,5 млн. в сравнение с 2,7 млн. от предходната година, съобщава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.

Германия отправи остри критики към масовите арести в Турция при продължаващия извънреден режим, наложен след неуспешния военен преврат от лятото на 2016 г. Берлин отказва да екстрадира хора, които Турция подозира в шпионска или терористична дейност, и поиска освобождаването на около дузина германски или турско-германски граждани, арестувани през последните месеци по политически причини.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички