Работещите без трудов договор по морето - с 60% повече

Работещите без трудов договор по морето - с 60% повече
Източник: БГНЕС

За драстично увеличение на нарушенията на трудовите права по Черноморието през това лято съобщават от Главна инспекция по труда (ГИТ).

Според статистиката случаите на работещи без трудов договор по морските ни курорти през лято 2017 са с почти 60% повече, отколкото са били през миналото лято. Има 40% увеличение на нарушенията по отношение на заплащането и на това колко дълго всъщност се работи, а не колко трябва да се работи съгласно Кодекса на труда.

От ГИТ коментират, че черната статистика е факт и защото вече има координационни цетрове в Бургас и Варна, които работят активно и проверките съответно са повече. А големият брой нарушения, свързани с работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден.

При проверките през лятото са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа. Санкциите по Кодекса на труда варират между 1500 лв. и 15 000 лв., като могат да достигнат и до 20 000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

ГИТ напомня, че и пред контролните органи на Агенцията, и пред съда работниците и служителите могат да претендират за неизплатени възнаграждения само до размера, договорен писмено в трудовите им договори. Когато сумата не е договорена писмено, Инспекцията по труда не може да защити правата на работещите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.