Командироват български работници в чужбина само с трудов договор


Командироват български работници в чужбина само с трудов договор
Снимка: Thinkstock

2290

Командироването на български работници в държава-членка на Европейския съюз ще става само с трудов договор за целия период на командировката, а работодателите в приемащата държава ще бъдат задължени да осигурят най-малко същите минимални условия за труд и на заплащане. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които ще бъдат разгледани на заседание на правителството. Законопроектът въвежда изискванията на европейска директива.

Ако български работник бъде командирован или изпратен в рамките на предоставяне на услуга в друга държава-членка, той задължително трябва да работи на трудов договор през целия период на престоя си в съответната държава, съобщава "Дарик".

Работодателят трябва да му осигури поне минималните условия на труд, които са установени за работниците на същата или на сходна работа. Минималните изисквания се отнасят до максималната продължителност на работния ден и минималното време за почивка, платените отпуски, ставките на заплащане, включително за извънреден труд.

Задължителните правила включват също изисквания за здраве и безопасност на работното място, защитни мерки при наемането на работа на бременни жени или родилки, равно третиране на мъжете и жените.

Със законопроекта се въвежда възможност работниците да предявяват искове срещу своя работодател в случаите, в които са претърпели вреди, поради неспазване на минималните условията на работа. Предвижда се и закрила за тези, които са предявили иск срещу работодателя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички