Франкогедон


Франкогедон
Снимка: Thinkstock

1379

Еврото се търгува над 11-годишното дъно срещу долара, а инвеститорите упорито залагат, че швейцарските действия от вчера, да изоставят поддържането на валутния праг с еврото, просто означават, че е почти сигурно Европейската централна банка да стартира следващата седмица широко мащабна програма по изкупуване на облигации.

Еврото вчера претърпя най-големия еднодневен спад в цялата история срещу швейцарския франк, след като Швейцарската национална банка изуми пазарите с изненадващо изоставяне на дълго поддържаното обещание да държат франка на нива над 1.20 срещу еврото.

Дилърите предположиха, че швейцарците са предприели действията със знанието, че ЕЦБ ще се потопи в огромни количествени поощрения по време на заседанието на 22 януари.

След поевтиняване с 30% за минути след шока дошъл от Швейцария до нива от 0.8696 срещу франка, еврото след това успя да се върне над паритета и тази сутрин е 1.01. Загубата на швейцарската подкрепа доведе единната валута до масови загуби, в това число и дъно от 1.1567 срещу долара, ниво което не е виждано от ноември 2003. Последва частично възстановяване и днес котировките са 1.1625. Еврото падна и срещу другите валути. Евро/йена отчете три месечно дъно на 134.70, а евро/австралийски долар четири месечно дъно от 1.4062.

Следващата седмица предстоят трудни дни за еврото, тъй като пазарите ще наблюдават заседанието на ЕЦБ на 22 януари и изборите в Гърция три дни по-късно. Дилърите все още не са формирали единно мнение относно начина по който ЕЦБ ще стартира облекченията, което излага еврото на големи движения, когато централната банка взема решения следващата седмица.

Финансовите пазари обаче са сериозно обезпокоени от вота в Гърция на 25 януари, тъй като победа на лявата Сириза може да доведе до замразяване на отношенията с кредиторите от ЕС/МВФ и да изкарат Гърция извън еврозоната.

Швейцарският франк поскъпна с 18% срещу долара и се търгува на 0.8685, а преди това го свали на 0.7360.

Програмата по изкупуване на облигации от ЕЦБ ще инжектира нови евро на пазара, част от които в крайна сметка ще се насочат към предлагащия сигурност швейцарски франк. Това би направило задачата на Швейцарската национална банка по поддържането на нивата от 1.20 много трудна и скъпа. Това е и причината за решението да се откаже от този ангажимент. Паническата реакция на пазарите даде сила и на японската йена, която свали долара до едно месечно дъно от 115.90. Сред лудата търговия австралийския долар успя да достигне едно месечен връх срещу зелените пари на 0.8295, но след това последва отдръпване и днес котировките са 0.8230.

Чудесна седмица за златото благодарение на търсенето на сигурност

Златото се търгува на най-силни нива за последните четири месеца и е на път да отчете най-силна седмица за последните десет месеца, докато инвеститорите търсят сигурност от волатилността на пазарите дошла след неочакваното решение на Швейцария да изостави поддържането на валутния курс на франка срещу еврото.

Спот цената е 1259 долара за тройунция при скок вчера до 1266.11 долара, което е най-силна стойност след септември. Волатилността вчера доведе до парични потоци към жълтия метал, което се приема за алтернативна инвестиция на по-рисковите активи. Пробивът на някои ключови технически нива също помогна за растежа. За седмицата той е около 3%, което не се е случвало след месец март. От началото на годината златото е напред с 6%, което идва след две поредни години на спад.

Швейцарската национална банка шокира финансовите пазари като премахна три годишното ограничение на валутата, която изригна срещу еврото, което се срина заедно с акциите заради опасенията за зависещата от експорта швейцарска икономика.

При хаотична сутрешна търговия еврото падна с почти 30% срещу франка. Това стана седмица преди очакваното оповестяване на програма от ЕЦБ за изкупуване на облигации, която трябва да контрира дефлационния натиск.

Швейцарските действия доведоха до покачване на европейските борсови индекси, докато доходността по облигациите и швейцарските борсови индекси се сринаха. Американските акции затвориха със спад, което е пети пореден ден на загуби.

Подобряващите се настроения сред инвеститорите станаха видни и от най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust, чиито активи скочиха в четвъртък с 1.35% до 717.15 тона.

Търсенето от физическия сектор обаче спадна заради по-високата цена, която отблъсна днес купувачите в Азия, която е основния потребител на злато в света.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички