Масови разпродажби на английската валута


Масови разпродажби на английската валута
Снимка:

1120

Еврото и високодоходните валути се покачиха през изминалия ден спрямо американския долар и японската йена, докато британският паунд бе сред разочарованията на валутните пазари.

Негативните данни за спад на британската икономика с 0.7% през второто тримесечие предизвикаха масови разпродажби на английската валута. Това повдигна много въпроси относно текущия антикризисен план на финансовия министър Джордж Осбърн.

В предварителната си оценка Националната статистическа служба обяви, че брутният вътрешен продукт се е свил с 0.7% между април и юни, което е най-голямото тримесечно свиване от първото тримесечие на 2009 г. На годишна база икономиката се е свила с 0.8%.

Свиването през второто тримесечие идва, след като БВП се понижи с 0.3% през първото тримесечие и спадна с 0.4% през последните три месеца на 2011 г., което е признак, че икономиката остава скована в рецесия.

Данните бяха много по-лоши от очакваното от икономистите, участвали в проучване на Dow Jones Newswires, които прогнозираха БВП да се свие с 0.3% на тримесечна и на годишна база. Британският паунд се понижи спрямо водещите световни валути, като спрямо американския долар затвори на нива от 1.55. Натискът върху паунда за запази и по време на азиатската сесия тази нощ, въпреки всеобщият спад на долара спрямо другите валути.

Индексите в Европа се покачиха, след като Испания заяви, че няма нужда от цялостна финансова помощ, а говорител на правителството на Германия отхвърли песимистичните прогнози за разпадане на еврото.

Единната валута намери подкрепа към 1.2050 спрямо американския долар и нарасна с около 0.8% за деня, до 1.2150/60 долара. Еврото отчете ръст и срещу японската йена и британския паунд. Основно влияние върху еврото, както и известно завръщане на риск апетита на валутните и капиталови пазари, оказаха коментарите на члена на ЕЦБ, Новотни.

Той се застъпи за предоставяне на фонда ЕSM на банков лиценз. „Смятам, че има аргументи в подкрепа на тази идея,“ заяви Новотни, като добави, че не е наясно със конкретните дискусии в рамките на ЕЦБ по този въпрос. Ако Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) получи лиценз за банкова дейност, той ще получи достъп до кредитиране от ЕЦБ, което би могло, на свой ред, да увеличи обхвата му.

Обсъждането обаче не е ограничено до сферата на паричната политика, обяви Новотни.

Централният банкер добави, че пропуснатият краен срок през юли за прилагане на ЕМС е „слабост, която трябва да се преодолее“.

Новотни допълни, че ЕЦБ следва да изчака, за да види как се развива спасителната помощ за испанския банков сектор, преди да се предприемат действия. Коментарите идват, след като Испания понесе рекордно високи разходи за рефинансиране. Той също така добави, че ЕЦБ не планира в скоро време да закупува още дългови облигации.

Ръстът на еврото обаче бе ограничен от интереса за продажби от страна на азиатски централни банки, които напоследък се възползват от всеки отскок на единната валута, за да освободят ресурс за покупки от по-ниските нива. Също така има слухове за продажби на евра и от играчи от Близкият Изток. Днес следобяд има падежи на опции за EUR/USD в 1.2050, следвани от 1.2010 и 1.1950.

Златото с записа най-големият си дневен ръст за юли

Златото се покачи с 25 долара по време на вчерашната търговия, до 1605 долара за тройунция, което е най-големият дневен ръст на ценният метал за този месец, с оглед на слабата активност от началото на летният сезон.

Ръстът на европейските фондови пазари, еврото и високодоходните валути, както и успокоението на дълговите пазари, допринесоха като цяло за покачването на риск апетита на финансовите пазари, следствие на което това се отрази и на ценният метал. През последните няколко месеца златото реагира положително само при ръст на еврото, което показва, че на този етап жълтият метал не се възприема като убежище от инвеститорите.

Германската централна банка е продала 24 000 тройунции злато миналия месец, като други страни, включително Турция и Мексико, също са понижили техните официални притежания, показаха днес данни на Международния валутен фонд (МВФ). Bundesbank е понижила своите резерви до 109.170 млн. унции през юни, в сравнение със 109.194 млн. унции през май, което е първият случай, в който тя продава злато от октомври, показаха данните.

Турските златни резерви също са спаднали с 24 000 унции през юни, достигайки 7.852 млн. унции, а централната банка на Мексико е продала 3 000 унции. Официалните резерви на Мексико сега са в размер на 4.030 млн. унции. Гватемала е докладвала закупуване на 6 000 унции, за да увеличи притежанията си до 227 000 унции, докато Гърция е закупила 1 000 унции, с което резервите й са станали 3.593 млн. унции.

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец септември също отчетоха възходяща корекция, макар и с минималните 80 цента за барел, до 89.20/30 долара за барел. Ръстът бе ограничен от данните за запасите на петрол в САЩ.

Запасите от петрол за седмицата до 20 юли са нараснали до 380.1 млн. барела. Показателят бе 377.4 млн. барела за предходния период. Черното злато остана под натиск по време на азиатската сесия тази нощ и към ранните часове на тази сутрин се котира на цена от 88.70/80 долара за барел. Сортът Брент се търгува в нивата около 104 долара за барел.

 Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички