Силен растеж на йената и франка


Силен растеж на йената и франка
Снимка:

421

Основните световни валути са в изчакване, докато инвеститорите се оттеглиха от търговията преди доклада за трудовата заетост в САЩ, който може да подсили последното подобрение в търсенето на рискови активи или да го прекрати.

Пазарите са предпазливи и заради възможни официални интервенции, които да отслабят йената и швейцарския франк, след като японските и швейцарските власти сигнализираха, че не са доволни от силата на валутите си.

Рано сутринта долар/йена се котираше на 76.16 при положение, че на 25 януари достигна 78.28. Двойката е в непосредствена близост до рекордното дъно от 75.31, което беше поставено на 31 октомври, когато японските власти се намесиха с масирани интервенции, за да спрат растежа на йената.

Междувременно еврото неотклонно се движи към нивата от 1.20 срещу франка, за които Швейцарската национална банка пое ангажимент да защитава на всяка цена. Двойката последно се котираше на 1.2053. Временният управител на банката Томас Джордън заяви в четвъртък пред „Файненшъл таймс”, че ръководената от него институция ще потвърди минималния курс на швейцарския франк срещу единната валута с най-решителни мерки.

Евро/долар се търгува на 1.3128, което е почти без промяна спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк. Търговията в четвъртък беше между 1.3083 и 1.3196, която попада в рейнджа от сряда или това е познато като ден на вътрешна търговия. Това индикира за липса на посока на пазара, което не е изненадващо имайки предвид предстоящото излизане на доклада за заетостта в САЩ, както и заради липсата на развитие около сделката за гръцкия дълг.

Специалистите продължават да очакват при излизането на резултат от гръцките преговори да последва бърза реакция на покачване на еврото, която може да доведе и до пробив на нивата от 1.3240/1.3250, а това на свой ред би породило нова серия от покриване на къси евро позиции. По-вероятният вариант обаче е едно бързо покачване да се идчерпи за кратко време. Гръцки официални лица не веднъж заявиха, че сделката е почти постигната, а отговарящия за икономическата и монетрната политика на ЕС Оли Рен повтори в четвъртък, че споразумението може би ще е готово преди края на седмицата.

Еврото е на път да завърши седмицата с незначителен спад, което би било пауза след растежа от 2.8% в предишната. Доларът остава обаче под натиск след изявленията на Федералния резерв през миналата седмица, че ще задържи лихвите на ниски нива за по-дълго време, което привлича инвеститорите да използват валутата като средство за финансиране за покупки на по-рискови и доходни активи. Вчера в изказване пред Конгреса председателя на Фед Бен Бернанке съобщи, че финансовата криза в Европа все още заплашва възстановяването на американската икономика и добави, че ръководената от него институция ще направи всичко възможно, за да ограничи щетите.

Позицията на Фед помогна на високодоходните валути като австралийския долар, който удари в четвъртък 5-месечен връх срещу американския си съименик от 1.0758. Тук съпротива е зоната от 1.0750 до 1.0780 и пробив тук би помогнал за тест на 29-годишния връх от 1.1081, който беше достигнат през юли.

Очакваният от всички доклад за заетостта в САЩ ще бъде оповестен в 15:30 часа, а очакванията са икономиката да е създала 150 000 нови работни места през януари, което би задържало нивото на безработица без промяна на 8.5%. Положителна изненада би увеличила търсенето на рискови активи, а едно разочарование би настроило пазарите за нови стимули от Фед. И двата резултата могат да се окажат лоша новина за долара.

През нощта японското министерство на икономиката поиска от централната банка да обмисли мерки, които да спрат растежа на йената.

Златото навлезе в територията на надкупеност

Цената на златото остава стабилна днес и е на път да отчете пета поредна седмица на повишение. В момента инвеститорите очакват доклада за заетостта в САЩ, след като вчера излязоха положителни данни за търсещите помощи срещу безработица и това повиши настроенията на пазарите, както и доведе до двумесечен връх при жълтия метал.

От началото на годината златото е поскъпнало с 12%, а растежът набра скорост миналата седмица, когато Фед заяви, че вероятно ще задържи лихвите на ултра ниски нива поне до края на 2014, което постави долара под напрежение. По-евтините зелени пари правят деноминираните в долари активи по-достъпни за притежателите на други валути. Обещанието на Фед за поддържане на ниски лихви и очакванията за трети рунд от количествени стимули увеличиха надеждите за повишена ликвидност, което пък продължава да подкрепя растежа на златото.

По пътя нагоре силна съпротива има при 1800 долара за тройунция. Рано сутринта цената отчиташе покачване от 0.2% за деня до нива от 1755 долара за тройунция, което засега води до 1% поскъпване за седмицата. Вчера беше ударен и двумесечен връх при 1760.96 долара за тройунция. RSI индексът отчита стойности от 72.1. Стойности на индекса над 70 сигнализират за надкупеност на пазара.

Най-големият златен фонд в света SPDR Gold Trust обяви, че активите му са нараснали с близо 0.5% до 1277.135 тона към 2 февруари, което е най-високо ниво след 20 декември.

Физическите пазари в Хонк Конг и Сингапур останаха слабо активни, тъй като високите цени ограничават интереса за покупки. При тези нива инвеститорите не изпитват голямо желание за влизане в нови позиции. Едно слизане на цената обаче към 1700 долара би могло да провокира по-солидни покупки.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички