Лагард: Очакват се кризи в развиващите се страни


Лагард: Очакват се кризи в развиващите се страни
Снимка: Getty Images

3186

Системата за борба с финансовите сътресения в световната икономика трябва да бъде усъвършенствана. Тя трябва да се подготви за потенциални кризи в развиващите се страни, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Според нея е необходимо да се укрепи съществуващата „предпазна мрежа”, включително суап линиите между централните банки в света и схемите за достъп на международните банки до кредитни линии. Това ще подготви за кризисни ситуации развиващите се страни, износителки на суровини, които в момента изпитват стрес, пише The Financial Times.

МВФ е готов, ако е необходимо, да осигури финансова помощ на страни като Азербайджан и Нигерия, които са износители на петрол. „Тези страни са очевидни жертви на външни шокове, в частност на спада в цените на петрола и други суровини”, заяви Лагард.

Те са изправени пред увеличаване на натиска върху бюджетните дефицити и валутните курсове, както и отслабено темпо на икономически растеж. Според Лагард трябва да се вземе предвид, че цените на суровините вероятно ще останат ниски за известно време.

„Въпреки че „предпазната мрежа” на световната икономика се увеличи по обхват и размер по време на финансовата криза през 2008 г., тя стана по-фрагментирана и асиметрична”, заяви ръководителката на МВФ.

През следващите месеци, МВФ ще се разработи нови предложения за подобряване и разширяване на глобалната предпазна мрежа.

Одобрения от Конгреса на САЩ пакет от реформи на МВФ през декември 2015 г. допринесе за увеличение на ресурсите на фонда и засили ролята на развиващите се пазари.

Въпреки това, според Лагард, пропуските в системата остават. По-специално, пазарите на бързо развиващи се страни нямат адекватен достъп до инструменти, като например валутни суапове със световните централни банки, в това число Федералния резерв и Европейската централна банка.

"Това е проблем, тъй като развиващите се страни до голяма степен зависят от развитието в областта на търговията и финансите. Не е изненадващо, че много развиващи се пазари са създали свои собствени предпазни мрежи под формата на големи валутни резерви”, обясни Лагард.

Според нея по-силна и устойчива предпазна мрежа ще намали необходимостта от създаване на такава застраховка от развиващите се страни, освобождавайки капитал за така необходимите инвестиции, включително в областта на инфраструктурата, здравеопазването и образованието.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички