Може ли Ердоган да се помири със Запада?


Може ли Ердоган да се помири със Запада?
Снимка: Getty Images/Guliver

2601

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше почетен гост в Азербайджан по време на военен парад в чест на победата, спечелена с помощта на Турция над Армения, съюзник на Москва.

Ако лидерът на Кремъл Владимир Путин беше възмутен от това нашествие в бившия си съветски двор, той не го показа.

Това беше само последното предизвикателство от турския лидер и то беше търпеливо прието от обикновено напористия Путин. Това се случи, защото в момента Ердоган се опитва да възстанови връзките с администрацията на бъдещия президент на САЩ Джо Байдън, докато Кремъл е уверен, че Турция ще продължи да бъде трън в очите на своите колеги от НАТО, в резултат на което разделението ще се разшири.което еу по вкуса на Москва.

Президентът Доналд Тръмп, който се гордее със сърдечни отношения с Ердоган, одобри плановете на САЩ да наложат санкции на Турция за закупуването на руски зенитно-ракетни системи С-400, което допълнително усложнява опитите на турския лидер да възстанови връзките си с Вашингтон.

От Сирия до Либия усилията на Анкара да възстанови влиянието на Турция като регионална сила принуждават Русия активно да сдържа амбициите си. Въпреки че Ердоган все повече се позиционира като пречка за геополитическото влияние на Кремъл, Путин има само топли думи в публичното пространство за този съсед на Русия в Черноморския регион.

„В момента отношенията са много напрегнати, има съперничество и дори елемент на конфронтация“, каза Андрей Кортунов, ръководител на създадения от Кремъл Руски съвет по международни въпроси. "В същото време сътрудничеството с Турция е толкова важно стратегически, че Русия е готова да си затвори очите за това."

Конфликт в НАТО

Умереният руски отговор показва желание за развитие на връзки с Ердоган, политикът, който предизвика безпрецедентен конфликт в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) с решението си да придобие системата С-400 през 2017 г.

Продължават да са налице твърде много разногласия в отношенията между Турция и Съединените щати и Ердоган би бил против всеки, който се опитва да му диктува правила за поведение, заяви висш руски служител, когато обсъждаше политически въпроси с кореспондент на агенция Блумбърг, който поиска да не бъде идентифициран.

Русия има опит в управлението на нестабилни икономически и политически отношения с Турция, въпреки че Ердоган изпраща турски войници и манипулирани от нея сили за противодействие на Путин в регионални горещи точки.

Ердоган наблюдаваше как около 200 от неговите войници се присъединиха към азербайджанските войски в Баку, столицата на Азербайджан. Те показаха на парада безпилотните самолети, произведени от Турция, които изиграха решаваща роля за победата над Армения по време на 44-дневната война за спорния регион Нагорни Карабах.

Според трима души в Москва, запознати със ситуацията, Ердоган всъщност е осуетил усилията, подкрепяни от Русия, за унищожаване на последната държана от бунтовници крепост в Сирия, а също така се е противопоставял срещу Кремъл в Либия.

Макар Анкара да продължава да казва на своите западни партньори, че нарастващото й влияние в бившия Съветски съюз и Близкия изток създава пречка пред експанзионистичната Русия, това не означава, че Турция е на една и съща страна с тях, каза Кортунов. "При Байдън проблемите с Ердоган вероятно ще станат още по-големи," добави той.

Стара вражда

В същото време напрежението между Москва и Анкара е отражение на няколковековна борба между тези бивши имперски сили. През 2015 г. Русия наложи смазващи санкции на Турция за свалянето на руски боен самолет на границата със Сирия. В сряда Москва забрани вноса на домати от Азербайджан, което е най-големият износ в страната след петрола и природния газ.

Руският лидер активно се застъпва за създаването на многополюсен свят, в който регионалните сили могат да отправят предизвикателкгна към традиционното лидерство на САЩ, но Ердоган показва още по-голяма сила в борбата им за влияние.

„В някои аспекти ние сме съюзници, докато в други нашите интереси са диаметрално противоположни“, каза Андрей Бакланов, бивш руски дипломат, работил по-специално в Саудитска Арабия и днес свързан с базирания в Москва клуб „Валдай“. „Трябва да се научим да живеем с такава ситуация. "

Макар Путин да осигури прекратяване на военните действия между Азербайджан и Армения, което му позволи да изпрати руски миротворци в Нагорни Карабах, твърдостта на Ердоган в подкрепа на Баку по време на тази война даде на Турция роля в контрола върху споразумението за прекратяване на огъня.

В Сирия, където съюзникът на Путин Башар Асад успя да си върне контрола над по-голямата част от страната благодарение на подкрепата на Русия и Иран, Турция блокира правителствените усилия за завземане на ключов бунтовнически бастион в Идлиб. Според трима души, запознати със ситуацията, Русия, която по-рано тази година изпрати наемници да ръководят нападението над града, е спряла операцията поради възражения от Турция.

В богатата на петрол Либия, която е и руски съюзник, водачът на въоръжена сила Халифа Хафтар, базиран в източната част на страната, губи влиянието си на фона на подновени преговори за политическо споразумение с правителството в Триполи, подкрепено от ООН и от Турция.

Турция също е важен купувач на енергия за Русия, но дори в тази област възникнаха проблеми. Турция, която някога е била най-големият клиент извън Съветския съюз, е намалила покупките на природен газ през последните години и е преминала към конкурентите на Москва сред доставчиците, включително Азербайджан.

Путин публично хвали Ердоган за неговата независимост, която се проявява в енергийни и оръжейни сделки с Русия, въпреки възраженията на съюзниците от НАТО. „Не просто е приятно да имаш такъв партньор, но е надеждно да работиш с такъв партньор“, каза Путин през октомври. Що се отнася до различията между тези страни, Русия, според Путин, трябва да "бъде търпелива" и "да търси компромис".

Понастоящем Русия и Турция имат сложни отношения „въпреки различията в мненията“, каза Синан Улген, изпълнителен директор на изследователския център EDAM със седалище в Истанбул и гостуващ сътрудник в базирания в Брюксел европейски център „Карнеги“.

Ердоган „непрекъснато повишава залога. Той не слуша други страни ”, каза Ирина Звягелская, експерт от Близкия изток в Държавния институт за световна икономика и международни отношения (ИMEMO): „За Русия Ердоган не е лесен партньор и не е лесно да си има работа с него “.

Коментарът в агенция Блумбърг е с автори Хенри Майер, Степан Кравченко и Иля Архипов.

Превод: БГНЕС

Още: САЩ удря Турция със санкции по военната промишленост

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички