Ще въведе ли Великобритания 4-дневна работна седмица?


Ще въведе ли Великобритания 4-дневна работна седмица?
Снимка: iStock/Guliver

6698

През последните месеци във Великобритания все по-често се обсъжда темата за намаляването на работното време. Засега сравнително малко британски компании са готови да експериментират с по-малко работни дни на служителите си, но без да намаляват заплатите им.

Именно това обещава основната опозиционна сила на Острова. Лейбъристката партия уверява, че ако дойде на власт, ще въведе 4-дневна работна седмица в цялата страна, като част от 10-годишен план за намаляване на средната продължителност на работното време.

Икономическият гуру на лейбъристите Джон МакДонъл обяви предложението на годишната конференция на партията. "Следващото лейбъристко правителство ще намали средната работна седмица на пълен работен ден до 32 часа в рамките на десетилетие. По-кратка работна седмица без загуба на заплащане", каза МакДонъл, цитиран от Guardian.

Той не уточни как точно ще изглежда по-кратката работна седмица, но 32 часа се равнява на четири 8-часови работни дни или 5 дни, в които се работи малко над 6 часа.

МакДонъл предлага двустранен подход за намаляване на работната седмица: създаване на комисия за работно време с правомощия за увеличаване на законното право на отпуск, съчетано с по-силни синдикални организации, които могат да договарят съкращаване на работните часове с работодателите.

Лейбъристите предлагат сключването на колективни трудови договори по сектори, в които да е включено и работното време. Профсъюзите трябва да играят водеща роля при сключването на тези споразумения между работодатели и работници.

МакДонъл изтъква, че именно благодарение на усилията на синдикатите средната работна седмица на Острова е намаляла от 65 часа през 1860 г. до 43 часа през 70-те години на 20 век. Но през последните десетилетия връзката между увеличаването на производителността и по-кратките работни часове е прекъсната. "Време е да поправим това. Трябва да работим, за да живеем, а не да живеем, за да работим", категоричен е лейбъристът.

Той не е далеч от истината. Средната работна седмица във Великобритания е по-дълга, отколкото във всяка държава на ЕС с изключение на Гърция и Австрия.

По-малко работа = по-висока производителност?

Макар да привлича вниманието, идеята ще изисква много по-внимателен подход от всяко бъдещо правителство, отколкото просто ограничаване на броя работни часове. Експертен доклад, поръчан от самия МакДонъл, е твърдо против мярката да се прилага еднакво за всички. Документът отбелязва, че ограничението от 35 часа работа на седмица във Франция, въведено през 1998 г., има противоречиви резултати.

Според бизнеса решението също не е толкова просто, а разликата в производителността на Обединеното кралство спрямо конкурентите му не може да бъде компенсирана като просто се намалят работните часове.

"Налагането на по-кратка работна седмица на малките фирми не е възможно. Повишаването на производителността започва с подходящ план за инвестиране в инфраструктура и умения, като същевременно се намаляват разходите за правене на бизнес - а не просто се намалява работното време", обяснява Майк Чери, председател на Федерацията на малките фирми.

"Кой би отказал четиридневна седмица със същото заплащане? Но без повишаване на производителността това би тласнало много предприятия към загуба", предупреждава Керълайн Феърбеърн, генерален директор на бизнес групата CBI.

Макар да приветстват целта за по-кратки работни часове, служителите във Великобритания искат начина на съкращаването на работното време да бъде определен на секторно ниво, показва проучване на един от най-големите профсъюзи на Острова – Unite the Union, цитирано от Quartz. Самият МакДонъл признава, че "различните сектори ще трябва да действат по различни начини".

Дори агитиращите за по-кратко работно време съветват да се подхожда предпазливо. Трябва да се внимава с политически мотивираните действия за работното време, тъй като въпросът не е политически и трябва да се ръководи от бизнеса, смята Шарлът Локхарт, изпълнителен директор на 4 Day Week Global, която призовава компаниите да преминат към 4-дневни работни седмици.

"Не подкрепям (създаването на такова) законодателство, защото това е просто разговор за времето. Казваме, че трябва да бъдем по-продуктивни... Времето (и връщането му) се случва в резултат на повишена производителност", посочва Локхарт пред Quartz.

Край на работещите бедни

МакДонъл е амбициран да се сложи край на работещите бедни на Острова, но според него за целта е нужно да се промени начина, по който работи икономиката. "Трансформирането на живота означава преди всичко друго да имате достатъчно, за да преживявате. Не само някак да свързвате двата края, но и да живеете богат и пълноценен живот", смята той.

Лейбъристите обещават да възстановят пълните права на синдикатите; да насърчават колективното договаряне, за да дадат възможност на работниците да получат справедливия дял от това, което произвеждат; да въведат минимална заплата от поне 10 паунда на час; да сложат таван на наемите и да построят 1 милион нови достъпни жилища. "

Според МакДонъл докато милиони работници са изтощени от преумора, има твърде много други, които трябва да работят по-дълго. Лейбъристите смятат да забранят договорите с нулеви работни часове, за да е сигурно, че всеки служител има гарантиран брой работни часове седмично.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички