17 съоръжения по магистралите "Хемус" и "Тракия" имат спешна нужда от ремонт

17 съоръжения по магистралите Хемус и Тракия имат спешна нужда от ремонт
Източник: БГНЕС

17 съоръжения по АМ "Хемус" и АМ "Тракия" имат нужда от ремонт, защото са в лошо експлоатационно състояние. "Ако тази и следващата година не извършим тези планови ремонти, ни грози опасността след 3-4 години да затворим в някои участъци и двете магистрали", заяви регионалният министър Николай Нанков на пресконференция в Министерския съвет.

Припомняме, че на правителственото заседание през миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска от Нанков да изготви решение, при което да тече ремонт на всички мостове, които имат нужда от това. Регионалният министър обещава да има до понеделник (20 август) "график и механизъм, по който ще стартираме и ще осигурим финансирането".

Миналата година са ремонтирани 7 съоръжения по двете автомагистрали, тази година ремонтираме 5 – 3 на АМ "Хемус", сред които съоръжението на „Коренишки дол“ (37 км.), съоръжението на 33,600 км в посока от Варна към София, близо до тунел "Витиня", съоръжението на "Потоп" и две мостови съоръжения на АМ "Тракия" - на 20-ти километър и на 37-ми километър. За последния мост Нанков напомни, че е бил "компроментиран", когато преля общинският язовир при Ихтиман. За ремонта на всичките мостови съоръжения, които регионалният министър изброи и са в процес на ремонт, били предвидени над 130 млн. лева.

Нанков заяви, че било хубаво, че били изготвени работните проекти и конструктивните становища за ремонт на всичко, което трябва да се ремонтира. А до края на годината щял да бъде почнат ремонтът на още три съоръжения – две по АМ "Хемус" и едно на АМ "Тракия".

Нанков призова шофьорите да бъдат търпели преминавайки през участъци, на които текат ремонтни дейности, защото това се прави в името на тяхната безопасност. "Не трябва да чертаем апокалиптични картини. Поддържани са в съответни конструктивни и експлоатационни характеристики, в нелошо състояние, но експлоатационният им срок от 40-45 години е на път на изтече", допълни още Николай Нанков.

Междувременно заради авария по електропреносната мрежа временно спря тока в тунел "Кривия" на път I-1 /E-79/ Благоевград – Кулата, в района на Кресненското дефиле.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.