Задръствания по "Хемус" ще има поне още 2 години


Задръствания по "Хемус" ще има поне още 2 години
Снимка:

3472

Задръстванията по магистрала "Хемус" ще продължат още година и половина или две години заради нуждата да се ремонтират всички виадукти. Това казва Светослав Глосов, председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", пред "24 часа".

По думите му, ако не се направят ремонтите, ще трябва да се затвори цялата магистрала. Припомня, че съоръженията не са ремонтирани повече от 30 г.

В отговор на въпрос той изказва увереност, че магистралата ще бъде довършена в прогнозирания срок - 2024 г. В момента се работи по два участъка - от пътен възел "Боаза" до Ябланица, като 30% от трасето е готово. Вторият участък е от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци" - при него са одобрени работните проекти и скоро се очаква да започне строителството.

През тази година предстои да се обяви търг за изграждането на още три участъка с обща дължина от 52 км.

Световната банка, която консултира изграждането на тол-системата, ще представи три варианта за тарифи. Те ще бъдат оповестени за обществено обсъждане, казва още Глосов.

По повод какво да се прави с трасето на "Струма" заради археологическите разкрития край Благоевград, известни по името Скаптопара, той казва, че експертна комисия ще вземе решение по казуса. Местни хора от известно време протестират с искане трасето на магистралата да мине върху разкопките, защото виждат в тях възможност за развитие на туризма. Глосов посочва, че това е доста скъпо и че има случаи по света, при които цели храмове са били изместени, защото са били на планираното трасе на пътища.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички